Teknoloji

Firefox’ta sahte ürün yorumlarını tespit etmek kolaylaşacak

mozilla firefox 95

Mozilla Firefox tarayıcısı için bir ürünün müşteri incelemelerinin ne kadar güvenilir olduğunu derecelendiren “Yorum Denetleyicisi” adını verdiği bir özelliği test ediyor. Deneysel özellik ilk olarak MSPowerUser sitesi tarafından fark edildi ve Firefox’un kıdemli ürün yönetimi direktörü Byron Jourdan da şirketin Yorum Denetleyicisi’ni “ABD’de sınırlı bir kullanıcı grubu” ile test ettiğini doğruladı.

Sahte yorumlar, e-ticaret siteleri ve bu sitelerden alışveriş yapanlar için büyük bir sorun niteliği taşıyor. Kötü niyetli aktörler, sahte yorumlarla ürünlerin puanlarını yükseltebiliyor. Amazon daha önce sahte olduğu düşünülen on binlerce yorumu kaldırmış ve hatta Facebook grupları aracılığıyla sahte yorumları koordine eden kişilere karşı yasal işlem başlatmıştı. İngiltere’nin tekelle mücadele kurumu ise iki yıl önce bu problem için resmi inceleme kararı almıştı.

Firefox Yorum Denetleyicisi’nin MSPowerUser sitesi tarafından paylaşılan ekran görüntüleri; tarayıcının URL çubuğundaki bir fiyat etiketi simgesi aracılığıyla başlatılabildiğini gösteriyor. Araç ürün yorumlarına ne kadar güvenilir olduğuna göre not veriyor, mevcut yorumlardan bazılarının önemli noktalarını ortaya çıkarıyor ve beş yıldız üzerinden “düzeltilmiş bir notlandırma” sunuyor.

mozilla firefox

Mozilla Firefox’un yeni özelliğini Fakespot desteğiyle sunuyor

Yorum Denetleyicisi özelliği, Mozilla’nın bu yılın başlarında satın aldığı Fakespot’un teknolojisiyle destekleniyor. Mozilla, Fakespot’u satın aldığını açıkladığında şirketin incelemeler arasındaki kalıpları ve benzerlikleri tespit etmek ve yanıltıcı olma olasılığı en yüksek olanları işaretlemek için gelişmiş bir yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) sistemi kullandığını belirtmişti. Bu teknolojinin Firefox’a entegre edileceği o dönemde açıklanmıştı.

Mozilla Firefox’un Yorum Denetleyicisi özelliğinin tüm kullanıcılara açılması için henüz bir tarih açıklamış değil. Şirketten yapılan açıklamada “Bunun insanların çevrimiçi deneyimini iyileştirmeye yardımcı olabileceğimiz yollardan biri olup olmadığını test etmeye ve görmeye devam edeceğiz” ifadesi kullanıldı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER