Teknoloji

Firefox otomatik oynatılan videoların sesini kısacak

mozilla firefox

Otomatik oynatılan videolar, internet kullanıcılarının bir numaralı baş belaları arasında bulunuyor. Mozilla Firefox 66 ile birlikte bu beladan kurtuluş için sonunda sorumluluk alıyor. Yeni Firefox sürümü, otomatik oynatılan videoların sesini otomatik olarak kısacak. Kullanıcılar videonun oynat butonuna tıklamadığı sürece ses açılmayacak.

Yeni özelliği bir blog yazısı aracılığıyla duyuran Mozilla, otomatik olarak oynatılan videolar konusunda kendi tanımını sunuyor. Mozilla’nın tanımına göre; kullanıcılar fareye tıklatmadan, bir tuşa basmadan veya ekrana dokunmadan, kısacası sayfayla doğrudan etkileşime girmeden oynatılan tüm videolar, “otomatik oynatılan video” sınıfına giriyor. Firefox’un yeni sürümünde bu videolar kullanıcılar tarafından izin verilmedikçe otomatik olarak başlatılamayacak. Dileyen kullanıcılar, otomatik oynatma için siteler özelinde izin verebilecek. Özellikle YouTube için bu iznin verilmesi muhtemel görünüyor.

Firefox otomatik oynatılan videolara karşı savaş açan ilk internet tarayıcısı değil. Google da geçtiğimiz yıl Chrome’da benzer bir özelliği sunmaya başlamıştı. Firefox’tan daha farklı bir yaklaşım izleyen Chrome, kullanıcının tarayıcı geçmişinden hareketle daha özelleştirilmiş bir çözüm geliştirmişti. Firefox’ta ise daha geniş kapsamlı bir engel oynanacak. Ancak bu engelin de sadece videoların sesini kısmaktan ibaret olduğunu ve videoların izne gerek olmadan başlatılacağını unutmamak gerekiyor.

Mozilla Firefox, otomatik olarak oynatılan videoların sesini kısacak güncellemesine 19 Mart’ta kavuşacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER