Manşetler

Mozilla Firefox OS’i duyurdu, 2013’te ZTE ve TCL üretimi akıllı telefonlarla geliyor

Mozilla, Boot to Gecko (B2G) projesiyle ilgili olarak uzun zamandır beklenen büyük açıklamasını nihayet yaptı. Firefox OS olarak adlandırılan yeni işletim sistemini duyuran kuruluş web tabanlı platformla çalışacak ilk cihazların Çinli ZTE ve TCL Corporation tarafından üretileceğini de ekledi. Mozilla’nın Firefox OS projesinde Smart, Sprint, Telecom Italia ve Telenor gibi yeni mobil operatör iş ortakları da bulunuyor. Bunlar daha önce ortaklıkları duyurulan Telefonica ve Deutsche Telekom’a katıldı.

Yayınlanan basın bültenine göre Firefox OS donanımları Qualcomm Snapdragon yongaüstü sistemini kullanacak. Mozilla CEO’su Gary Kovacs geçtiğimiz nisanda yaptığı açıklamada telefonların gelecek yılın başlarında Telefonica ile gerçekleştirilen iş ortaklığı kapsamında Brezilya’da satışta olacağını dile getirmişti. Brezilya kanunlarına göre bu ülkede satılan cep telefonları sadece tek bir mobil operatörün şebekesinde çalışacak şekilde kilitlenemiyor. Bu arada ZTE veya TCL tarafından üretilecek cihazlar Alcatel One Touch markası altında mı olacak, bu da cevap bekleyen sorular arasında yer alıyor.

Mozilla’nın seçmiş olduğu donanım iş ortakları Firefox işletim sisteminin gelişmekte olan ülkeler olduğunu gösteriyor. Bu noktada akıllara hemen Firefox OS’in yol haritasında Türkiye’nin de yer alabileceği ihtimali geliyor. Firefox OS de Google’ın masaüstü Chrome işletim sistemi gibi web tabanlı HTML5 uygulamalarına odaklanıyor. Platform geniş yelpazedeki donanım üzerinde tutarlı bir kullanıcı deneyimi sunmayı amaçlıyor, Mozilla’nın deyimiyle aradaki gereksiz katmanların kaldırılması hedefleniyor.

Web API’ları Mozilla’nın platformunun kamera veya telefon işlevleri gibi doğal cihaz özelliklerine erişmesine izin veriyor. Firefox OS’in ilk ve gelecek sürümlerinin hangi doğal işlevlere erişmesinin planlandığı da Mozilla’nın Wiki sayfalarında yer alıyor.

İlgili >> The Verge, Mozilla Wiki

İLGİLİ HABERLER