Teknoloji

Mozilla Firefox OS’in mobil uygulama mağazası Firefox Marketplace’i tanıttı

Mozilla 2013 Mobil Dünya Kongresinde Firefox OS işletim sisteminde yer alacak mobil uygulama mağazası Firefox Marketplace’in duyurusunu gerçekleştirdi. Mağaza içinde oyun, haberler ve medya, iş, üretkenlik gibi kategoriler altında uygulamalar bulunacak.

mozilla-firefox-marketplace-240213

Başlangıç aşamasında mağazada AccuWeather, Airbnb, Box, Cut the Rope, Disney Mobile Games, EA Games, Facebook, Nokia HERE, MTV Brezilya, Pulse News, SoundCloud, SporTV, Terra, Time Out ve Twitter gibi yayıncı ve geliştiricilerden uygulamalar bulunacak. Ayrıca Mozilla Web Girişimi aracılığıyla yazılımcılar da Firefox OS için HTML5 tabanlı uygulamalar geliştirebilecek.

Mozilla’nın ürünlerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Jay Sullivan Firefox OS’in uygulamalar ve web arasındaki duvarı kaldıracağını, çünkü Firefox OS uygulamalarının HTML5 gibi web teknolojileri kullanılarak geliştirildiğini kaydetti. Sullivan Firefox OS için geliştirilmiş ve insanların hoşuna gidecek birçok uygulama görmeyi beklediklerini bunun nedeni olarak da web için diğer platformlara nazaran daha fazla çalışma yapılmasını gördüklerini dile getirdi.

Öte yandan Mozilla kullanıcıların Marketplace üzerinden satın alacakları uygulamaların doğrudan mobil operatör üzerinden faturalandırılabileceğini kaydetti. Ayrıca uygulamaları platform ve cihaz genelinde taşımak için bir çevrim içi kimliğin bulunacağını da ekledi. Kullanıcılar uygulamaları satın almadan önce bir kere kullanmak için cihazlarına indirip test edebilecekler.

Mozilla Firefox OS yüklü ilk akıllı telefonu önümüzdeki temmuz ayında Polonya’da piyasaya sürecek. Söz konusu cihaz, Alcatel One Touch, 3.5 inç ekran, 1 GHz işlemci, 3.2 megapikse arka kamera, 256 MB RAM, 512 MB dahili bellek, microSD kart yuvası gibi giriş seviyesi özellikler taşıyor.

İlgili >>Mozilla Blog

İLGİLİ HABERLER