Teknoloji

Mozilla Firefox kullanıcılarına dağıttığı Mr. Robot eklentisi nedeniyle özür diledi

Firefox internet tarayıcısında birden bire görünen Looking Glass eklentisi bazı kullanıcıların dikkatini çekti ve şaşkınlık yarattı. Bu, Mozilla ile iş birliği dahilinde yürütülen, Mr. Robot dizisinin tanıtım kampanyasının bir parçasıydı. Aslında bu eklenti varsayılan olarak devre dışı kalacak biçimde ayarlanmıştı, ancak birdenbire ortaya çıkması çoğu kullanıcının endişeye kapılmasına neden oldu.

Üstelik eklentinin açıklama kısmında yer alan “BENİM GERÇEKLİĞİM SİZİNKİNDEN FARKLI” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz mesaj da işleri daha kötü hâle getirdi. Günümüzde gizlilik ve güvenliğin giderek daha fazla önem kazandığı bir ortamda, bu tarz bir açıklamaya sahip olan eklenti ve uygulamaların endişe yaratması gayet normal sayılır.

Aslında bu eklenti, resmi destek sayfasında belirtildiğine göre, kullanıcılar Mozilla’nın Mr. Robot’un yapımcılarıyla birlikte geliştirdiği Alternate Reality Game oyununa katılmadığı takdirde etkinleştirilmiyordu. Ancak bazı kullanıcılar durumdan korkmuş ki, bu da gayet normal sayılır.

Bazı kullanıcıların rızası alınmadan etkinleştirilmiş gibi görünen bu uzantı ilgili eleştirilere bir cevap olarak Mozilla, onu diğer eklenti ve uzantılar gibi eklenti mağazasına kaydırdı. Ayrıca kuruluş gelecekte bu tarz durumları yaşatmayacağının da sözünü verdi.

Eğer Firefox internet tarayıcısında bu uzantı etkinse, adres çubuğuna “about:addons” yazmak ve Looking Glass’ı kaldırmak gerekiyor.

Mozilla, konuyla ilgili olarak Engadget’a yaptığı açıklamada, Mr. Robot ile geliştirdikleri özelleştirilmiş deneyim ile, kullanıcılara eğlenceli ve özgün bir şekilde etkileşim kurmayı amaçladıklarını söyledi. Gerçek etkileşimin ise onların geri bildirimlerini dinlemek olduğuna da dikkat çekti.

Mozilla, Firefox kullanıcılarına dağıtılan web genişletmesi ya da eklentisinin herhangi bir veri toplama işleminde bulunmadığının altını çizerken, bunun oyunu oynayan kullanıcılar tarafından ayrı şekilde etkinleştirilmesinin gerektiğini söyledi. Bazı kullanıcılardan yarattıkları deneyimin kafa karışıklığına yol açtığına dair yorumların da geldiğini ekledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER