Teknoloji

Mozilla Firefox kripto para madencilerine karşı koruma sağlayacak

mozilla firefox

En yeni Mozilla Firefox sürümü takip önleme araçlarının yanı sıra dijital parmak izi kopyalamasını engelleyecek ve kripto para madencilerine karşı koruma sağlayacak araçları da beraberinde getiriyor. Mozilla’ya bu yeni özelliklerin sunumunda Disconnect gibi şirketler de yardımcı oluyor. Disconnect takip önleme yazılımı geliştirmenin yanı sıra Mozilla’ya uzun süredir reklam takipçilerini durdurmak için gerekli engel listesini de sunuyor. Söz konusu engelleme yöntemlerinin her ikisi de Firefox Nightly 68 ve Beta 67’i test edenlerle buluşuyor. Mozilla gelecek sürümlerde bu özellikleri varsayılan hâle getirmeyi planlıyor.

Gizli ve yasaya aykırı olarak yürütülen kripto para madenciliği faaliyetleri ise kullanıcıların bilgisayarlarındaki deneyimlerini ciddi anlamda olumsuz olarak etkileyebiliyor. Hem işlemci gücünü sınırlayan hem de güç tüketen bu işlem, genellikle web sitelerinde arka planda çalıştırılan komutlar üzerinden yapılıyor. Son Firefox güncellemesi, Disconect’in listesindeki kripto para komutlarını engelliyor.

Dijital parmak izi kopyalaması konusunda da benzer bir süreç işliyor. Tarayıcı ayarları bilgileri arasına yerleştirilen veri tabanlı bir kimlik belirleyici, optimizasyon amacıyla web sitelerinin erişimine açılıyor. Dijital parmak izi kimlik tespiti yapılmasını ve çerezler temizlense bile internetteki faaliyetlerin izlenmesini mümkün kılıyor.

Mozilla Firefox ile sunulan bu yeni özellikler, test programının kullanıcıları tarafından ana menüdeki tercihler sekmesi üzerinden aktif hâle getirilebilecek. Bu özellikler, önümüzdeki haftalar itibarıyla Firefox Nightly’de varsayılan olarak açık biçimde sunulacak.

İLGİLİ HABERLER