Manşetler

Mozilla Firefox: Popüler internet tarayıcısı artık iOS’te

mozilla-firefox-ios-7

İnternet trafiğinin masaüstünden mobil cihazlara kayması, tarayıcılar için mobil platformlarda boy göstermeyi oldukça önemli hâle getirdi. Masaüstünde oldukça büyük popülariteye ulaşan Mozilla Firefox, en yaygın mobil işletim sistemlerinden biri olan iOS’te boy gösterme konusunda yavaş kalmıştı. 2015 ile birlikte bu eksikliğini kapatmak için kolları sıvayan Mozilla, Firefox iOS uygulamasının ön izleme sürümünü geçtiğimiz eylül ayında yayınlamıştı. Mozilla Firefox iOS uygulamasının tam sürümü de kısa süre önce iTunes App Store’daki yerini aldı.

mozilla-firefox-ios-1

Mozilla Firefox iOS uygulamasını indirmek için herhangi bir ücret ödemek gerekmiyor. Uygulama başlatıldığında ilk olarak yetenekleri, birkaç slayt eşliğinde kullanıcılara gösteriliyor. Bu slaytlarda Mozilla Firefox iOS uygulamasının organizasyon, özelleştirme, paylaşım ve eşitleme gibi yetenekleri kısaca özetleniyor.

mozilla-firefox-ios-3

Mozilla Firefox iOS uygulamasında adres çubuğu, aynı zamanda arama çubuğu işlevi görüyor. Bu çubuğa ilk adres veya arama terimi yazılırken, Mozilla Firefox iOS uygulaması kullanıcılara arama önerilerinin açılmasını isteyip istemediklerini soruyor. Uygulamada arama işlemleri için dört farklı kaynaktan faydalanılıyor. Yandex, Google, Twitter ve Wikipedia söz konusu arama kaynaklarını oluşturuyor. Uygulamayı farklı dillerde kullananlar için bu seçeneklerin değişebileceğini de belirtmek gerekiyor.

mozilla-firefox-ios-4

Varsayılan arama motorunu değişimi, Mozilla Firefox iOS uygulamasının Ayarlar menüsü üzerinden gerçekleştiriliyor. Ayarlar sayfasına gitmek için ekranın sağ üst kısmında yer alan ve üstünde bir rakam bulunan sekme görünümüne geçiş ikonuna ve ardından sekme görünümünde ekranın sol üst kısmında bulunan dişli ikonuna dokunmak gerekiyor. Ayarlar sayfasındaki arama bölümüyle Firefox’un sunduğu seçenekler arasında tercih yapılabiliyor. Uygulamaya dair diğer ayar değişiklikleri ve veri temizleme işlemi de bu sayfa üzerinden gerçekleştiriliyor.

mozilla-firefox-ios-2

Mozilla Firefox iOS uygulamasının yeteneklerinin önemli bir kısmına da boş sayfa üzerinden erişiliyor. Sayfada adres çubuğunun hemen altına yerleştirilen farklı ikonlar sayesinde farklı ekranlara geçiş yapılabiliyor. Mozilla Firefox iOS uygulamasında favorilere eklenen sitelerin ve web sayfaların listesi, yıldız ikonuna dokunulduğunda gösteriliyor.

mozilla-firefox-ios-6

Uygulamanın tarama geçmişiyse saat ikonuna dokunulunca ortaya çıkıyor. Aynı araç çubuğunda yer alan bulut ikonu, Mozilla Firefox’un masaüstü sürümlerindeki açık sekmelerin, yer imlerinin ve şifrelerin Mozilla Firefox iOS uygulamasına aktarılmasını sağlayan eşleştirme özelliğinin aktivasyonu için kullanılıyor. Adres çubuğunun altında yer alan şeridin en sağında bulunan kitap ikonu ise, Mozilla Firefox’un okuma listesine kaydedilen web sayfalarını listeliyor. Mozilla Firefox iOS uygulamasının okuma listesine kaydedilen sayfalara akıllı cihaz internete bağlı değilken de ulaşılabiliyor. Bu özellik sayesinde Mozilla Firefox iOS uygulaması, aynı zamanda bir “daha sonra oku” servisine dönüşüyor.

mozilla-firefox-ios-5

Mozilla Firefox, iOS’in paylaş menüsüne de eklenebiliyor. Böylelikle kullanıcıların başka uygulamalardaki bağlantıları Mozilla Firefox iOS uygulaması üstünde açması mümkün hâle geliyor. Bunun için kullanıcıların herhangi bir bağlantı için paylaş seçeneğini işaretledikten sonra Mozilla Firefox uygulamasının ikonunu hızlı paylaşım alanına eklemesi gerekiyor. Mozilla Firefox iOS uygulaması, gizli dolaşma modu da barındırıyor. Ancak bu gizli dolaşma modundan faydalanmak için iPhone, iPad veya iPod touch’ta iOS 9 veya üstü bir sürümün yüklü olması gerekiyor. Uygulamayı indirmek içinse cihazda iOS 8.2 veya üstü bir sürümün varlığı yeterli oluyor.

mozilla-firefox-ios-8

Varsayılan internet tarayıcısı Apple Safari’ye karşı bir alternatif arayan iOS cihaz sahipleri, Google Chrome ile oldukça somut bir seçeneğe kavuşmuştu. Google Chrome’un masaüstündeki en önemli rakiplerinden Mozilla Firefox’un da bu listeye eklenmesi, pek çok iOS kullanıcısını memnun edecek bir gelişme niteliği taşıyor. Oldukça rahat kullanılan ve favori web sayfalarına zahmetsizce erişim sağlayan Mozilla Firefox iOS uygulaması, masaüstü versiyonunun popülaritesini Apple’ın mobil işletim sistemine taşıma konusunda başarılı olacak gibi gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER