Teknoloji

Mozilla Firefox Flash engellemesine önümüzdeki ay başlıyor

mozilla firefox
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

mozilla firefox flashMozilla Firefox Flash içeriklerinin engellenmesine önümüzdeki ay itibarıyla başlıyor. Engelleme “kullanıcı deneyimi için esas olmayan” içeriklerden başlayacak. Mozilla böylelikle yaşlanmış eklentinin yavaş ölümünü hızlandırmaya çalışıyor. Flash ile vedalaşma sürecine başlamaya hazırlanan Mozilla, 2017’den itibaren yeni bir “aktive etmek için tıkla” politikasını hayata geçirecek.

Mozilla Firefox Flash içerikleri izne bağlı olarak oynatacak

Bu politika çerçevesinde bir sayfada Flash içeriklerinin oynatılabilmesi için kullanıcıların iznini almak gerekecek. Söz konusu sayfanın Adobe’nin eklentisini ya da Microsoft Silverlight’ı kullandığını belirtecek olan Firefox, sitelere HTML çözümlerini uygulamaya geçmeleri yönünde tavsiyede bulunacak.

Mozilla, ağustosta başlayacak yeni dönemle birlikte Firefox’ta Flash nedeniyle yaşanan problemleri yüzde 10 oranında azaltmayı amaçlıyor. Şirket böylelikle kullanıcı güvenliğini geliştirmeyi, pil ömrünü artırmayı, sayfa yükleme hızını yükseltmeyi ve tarayıcının tepkiselliğini daha iyi hâle getirmeyi amaçlıyor. Mozilla tarafından duyuruyla birlikte paylaşılan veriler, YouTube ve Facebook Flash yerine HTML5 kullanmaya başladıktan sonra Firefox’ta yaşanan çökmelerin azaldığını gösteriyor.

Mozilla Flash ile vedalaşma konusunda Apple, Google ve Microsoft gibi şirketlerin izini takip ediyor. Bu şirketler de Flash desteğini sonlandırma konusundaki planlarını 2016 içinde açıklamıştı. Adobe de 2015’in aralık ayında insanlara Flash kullanmamalarını tavsiye etse de, eklenti internetin farklı köşelerinde kullanıcıların karşısına çıkmayı sürdürüyor.

İLGİLİ HABERLER