Teknoloji

Mozilla Firefox en yeni sürümüyle Chrome’a karşı gaza basıyor

mozilla firefox monitor

Mozilla Firefox için hazırlanan en son güncelleme, büyük performans artışı vaatleriyle kullanıcılarla buluşmaya başladı. Firefox’u titizlikle inceleyen Mozilla ekibi, tarayıcının hızlandırılabileceği ve web sayfalarını daha kısa sürede yükleyebileceği noktaları özel olarak tespit etti.

Bu da Instagram, Amazon ve Google için hazırlanan komut dosyalarının tamamının yüzde 40 ila yüzde 80 daha hızlı yüklenebileceği anlamına geliyor. Otomatik doldurma modüllerinin sayfada gerçekten bir form olmaması durumunda yüklenmemesi, söz konusu hız artışını sağlayan faktörler arasında bulunuyor.

Mozilla, sisteminde sadece 400 MB RAM kalan Firefox kullanıcılarının atıl sekmelerini askıya alıyor. Böylelikle RAM kapasitesi çok yüksek olmayan sistemlerde çoklu sekme performansının artması hedefleniyor. Bunun için de atıl durumdaki sekmeler, kullanıcı tekrar bu sekmeleri açıncaya kadar askıya alınıyor.

Güncellemeyle eklentilerden yararlanan Firefox kullanıcıları için tarayıcıların başlatma süreleri de hızlandırılıyor. Firefox’un ürün yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı Marissa Wood, tarayıcı başlatılırken gereksiz bazı adımların atlandığını ve bu sayede açılışın hızlandırıldığını dile getirdi.

Mozilla Firefox, yapılan değişikliklerle Google Chrome ile girdiği rekabette biraz daha hızlanıyor. Güncellemeyle Firefox’un gizlilik kontrolleri ve korumaları da geliştiriliyor. Kullanıcılar bundan böyle kripto para madenciliği için kullanılan komut dosyalarını engelleyebilecek. Buna ek olarak, reklam takibini önlemek için de dijital parmak izlerine engel koymak mümkün olacak. Tüm bu performans artırıcı özellikler ve gizlilik eklemeleri Mozilla Firefox 67 sürümüyle kullanıcıların karşısına çıkıyor.

İLGİLİ HABERLER