Teknoloji

Mozilla’nın Facebook eklentisi sosyal ağın hareketlerini sınırlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Cambridge Analytica veri skandalının etkileri hâlâ yaşanmaya devam ederken, Mozilla Facebook’u verimli biçimde kısıtlayan bir Facebook uzantısı çıkardı. Bu eklenti üçüncü taraf uygulamaların verilerinizi toplamasına engel olmuyor. Ancak sosyal ağın çerezler kullanarak çevrimiçi hareketlerinizi takip etmenizi zorlaştırıyor.

Facebook Container adı verilen eklentiyi kurduğunuzda, eklenti Facebook’a sürekli bağlı kalmanızı sağlayan çerezi silebiliyor. Siteyi ziyaret ettiğiniz her seferde, site mavi renkle işaretlenmiş bir sekme içinde gösteriliyor. Yeniden normal bir şekilde kullanıcı girişi yapabilirsiniz.

Facebook’tan başka bir siteye açılan bağlantıyı izlemek ise sitenin muhafaza alanı dışında yeni bir sekmede açılmasını sağlıyor. Diğer sitelerdeki paylaş butonlarına tıklanıldığında da, bunlar muhafaza alanı içinde açılıyor. Bu paylaşım butonlarının, Facebook’a geldiğiniz sitelerin bilgilerini de sosyal ağa geçirdiğini unutmamanız gerekiyor.

Facebook’a sadece Facebook Container’ın sağladığı muhafaza alanı içinde kullanıcı girişi yaptığınız için, hesabınızı kullanmanızı gerektiren siteler ve uygulamalar çalışmayacak. Başka sitelerde gördüğünüz yerleştirilmiş Facebook yorumları veya Beğen butonları da gösterilmeyecek.

Mozilla, Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketinin 50 milyon kişiye ait bilgileri izinsiz elde etmesinin ortaya çıkmasının ardından, Facebook’ta reklam yapmayı askıya almıştı.

Kuruluşun blogundan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Mark Zuckerberg’in gizlilik ayarlarını iyileştirme ve bunları daha proaktif hâle getirme sözünden dolayı memnuniyet duyulduğu kaydedildi. Facebook’un müşteri verilerinin nasıl paylaşıldığı konusunda güçlü aksiyon alındığında, özellikle de üçüncü taraf uygulamalar için belirlenen varsayılan gizlilik ayarları güçlendirildiğinde, Mozilla geri dönmeyi düşünecek.

İLGİLİ HABERLER