Teknoloji

Mozilla CEO’su Microsoft’un Chromium’a geçişinden dolayı mutsuz

mozilla ceo chris beard

Mozilla CEO’su Chris Beard, Microsoft‘un Edge internet tarayıcısını Google‘ın açık kaynaklı Chromium motoruyla yenileme kararından memnun olmayan isimler arasında bulunuyor. Chromium, Google’ın popüler internet tarayıcısı Chrome’un da temelini oluşturuyor. Microsoft’un kararını bir blog yazısıyla değerlendiren Beard, Microsoft’un yaptığı hamleyle çevrimiçi yaşamın kontrolünü Google’a teslim ettiğini belirtti.

Microsoft’un hamlesinin ekonomik açıdan mantıklı olduğunu söyleyen Beard, yine de Chrome kullanıcılarına kendi şirketinin internet tarayıcısı olan Firefox‘a geçiş yapmalarını önerdi. Microsoft’un kararınının Firefox’un ilerlemesini zorlaştırabileceğini kabul eden CEO, Google’a pek çok cephede daha fazla güç sağlamanın riskleri olduğunun altını çizdi.

2000’lerin başında Firefox’un çıkışından önce Microsoft’un internet tarayıcısı pazarında hakimiyet kurduğunu hatırlatan Beard, tarihin bir kez daha tekerrür edebileceğini dile getirdi. Mozilla’nın CEO’su, bu konuya ilişkin sözlerine şöyle devam etti: “Eğer Chromium gibi bir ürün yeterli pazar payına sahip olursa; web geliştiricileri ve şirketler, servislerinin ve sitelerinin Chromium dışında bir platformda çalışmasını umursamayacaklardır. Bu da diğer platformların varlığı için tehlike anlamına geliyor.”

Kendisine ait “Quantum Gecko” isimli açık kaynaklı yazılımı kullanan Mozilla Firefox için bu dönüşümün riskli olduğunu görmek çok zor değil. Şirket, Quantum Gecko sayesinde gizlilik odaklı 2017 model Firefox sürümünü iki kat daha hızlı çalıştırmayı başarmıştı. Firefox sayesinde geliştiricilerin ve web sitesi sahiplerinin Chrome’un ötesine baktıklarını belirten Beard, böylelikle rekabet ortamı yaratarak internete zenginlik kazandırdıklarını altını çizdi.

Google Chrome hâlihazırda açık ara en popüler internet tarayıcısı konumunda. Statista’nın verilerine göre, küresel internet tarayıcısı pazarının yüzde 67’sinden fazlası Chrome’un kontrolü altında. Mozilla Firefox yüzde 11’in hemen altındaki pazar payıyla ikinci sırada bulunuyor. Microsoft’un en yenisi olan Microsoft Edge ise yüzde 4.24 ile hem Internet Explorer’ın hem de Apple Safari’nin gerisinde kalmış durumda.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER