Teknoloji

Mozilla CEO’su Gary Covacs’e göre parçalanma iyidir

Parçalanma özellikle Android’in bir hayli muzdarip olduğu bir problem. Ancak Mozilla CEO’su Gary Kovacs bunun bir sorun olduğunu düşünmüyor. Mobil Dünya Kongresi kapsamında düzenlenen bir oturuma katılan yönetici mobil endüstrinin çok fazla bütünleştiğini, tüketicilerin önünde çok daha fazla seçeneğin bulunması gerektiğini kaydetti.

-

TechCrunch’ın belirttiğine göre, Covacs henüz karşılanmamış birçok ihtiyacın bulunduğunu kaydetti. Daha fazla uygulama mağazası, iş modeli, ödeme mekanizması, tedarikçi ve servisin varolması gerektiğini kaydeden Covacs şu an olduğu gibi içeriği onaylayan bir ya da iki sağlayıcının bulunmaması gerektiğini de vurguladı. Yönetici, ortada duran fırsatın sadece bir veya iki şirket tarafından doğal olmayacak şekilde kontrol edilecek türden olmadığını garanti edecek cihaz ve uygulamaların bulunmasına ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi. Ayrıca ekosistemdeki diğer oyuncuların da katkı yapmaya gereksinim duyduğuna inandığını dile getirdi.

Her ne kadar doğrudan isim vermese de, Kovacs’ın Apple ile Google ve bu şirketlerin uygulama mağazalarını kastettiği anlaşılıyor. Covacs’e göre Firefox OS bu iki şirketin kurduğu hakimiyete bir tepki olarak doğan işletim sistemi. Mobil Dünya Kongresi’nin en çok dikkat çeken ürünlerinden olan Firefox OS ile çalışan akıllı telefonların bu yılın ortalarından itibaren çıkması bekleniyor.

Mobil işletim sistemi pazarı iOS, Android, BlackBerry, Windows Phone, Tizen gibi işletim sistemleriyle bir hayli dolu. Firefox OS, Ubuntu ve bunun gibi diğer işletim sistemleriyle birlikte pasta biraz daha kesilecek. Kovacs bunun farkında ve Mozilla’nın önünde uzun ve zorlu bir yol olduğunu biliyor. Her ne kadar şirket bu yolda kendisine ZTE, Alcatel, Huawei, LG gibi ortaklar bulmuş olsa da, Samsung ve Nokia gibi daha büyük sadık kullanıcı kitlelerine sahip olan markaları yanına almadan büyük bir sıçrama yapması zor. Ancak 2014’te bir Firefox OS telefonu çıkarmayı planlayan, hatta Xperia E için de özel bir ROM yayınlayarak Firefox OS’in geliştirme çalışmalarına katkıda bulunan Sony bu platform için itici güç teşkil edebilir.

“Bu henüz başlangıç ve yapacak çok şeyimiz var.” dedi Gary Covacs. Firefox OS’i lanse ettiklerini ve bunun sadece bir isimden, bir katalizörden ibaret olduğunu da vurguladı.

İlgili >> TechCrunch

[Görsel – BGR]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER