Teknoloji

Motorola standartlar açısından önem taşıyan patentleri Almanya’da Apple’a lisansladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geçtiğimiz pazartesi günü ABD Güney Kaliforniya Yerel Mahkemesine yapılan bir başvuru Motorola Mobility’nin standartlar açısından önem taşıyan patentleri Almanya’da Apple’a lisansladığını teyit etmiş oldu. İki şirket arasında yapılan anlaşma belirli sayıda patenti içeriyor, bunların ne kadar bir miktar karşılığında lisanslandığı da patent sayısı gibi bilinmiyor. Ancak bu lisanslama işleminin FRAND (Açık, Makul ve Adil) koşulları altında gerçekleştirildiği kaydedildi.

Apple ve Motorola Mobility’nin oranlar konusunda bir anlaşma sağlayamaması hâlinde, iki şirketinin duruşmasının görüldüğü Alman mahkeminin bir lisanslama rakamı belirlemesi gerekiyordu. Motorola anlaşmayla kapsam altına alınan patentleri kullanan cihazların satış fiyatı üzerinden yüzde 2.25’lik bir telif ücreti talep ediyordu, bu demek oluyor ki, son olarak belirlenen rakam bu oranın biraz daha altında olabilir.

Apple tarafından bu ay başında yapılan bir başvuru Motorola’nın Apple ile anlaşmaktan başka çare olmadığını dile getiriyordu. Apple’ın iddiasına göre Motorola Mobility’nin standartlar açısından önem taşıyan patentleri FRAND koşulları altında kendisine lisanslaması gerekiyordu, aksi takdirde Motorola Mobility Alman antitröst kanunlarına aykırı hareket etmiş olacaktı. Ne var ki, Apple’ın yaklaşık bir ay önce yaptığı bu başvuruda Motorola Mobility’nin şartları kabulüyle ilgili bir bahis geçmiyordu. Motorola bu başvuruya geçtiğimiz pazartesi günü Apple ile anlaşmaya vardığını duyurarak cevap verdi, bununla birlikte lisanslamanın şartlarının üzerinden geçilmesinin gerektiğini dile getirdi. Bu da büyük ihtimalle dava yoluyla olacak.

Motorola Mobility için standartlar açısından önem taşıyan patentleri Apple ve Motorola’ya karşı kötüye kullanma iddiasıyla hem Amerikan Federal Ticaret Komisyonu hem de Avrupa Komisyonu tarafından soruşturmalar açılmış durumda, bununla birlikte Alman tekelcilik karşıtı yasalarla karşı karşıya gelme durumu da Motorola Mobility’nin elinde patentleri Apple’a lisanslamaktan başka mantıklı yol bırakmamış gibi görünüyor. Apple ile Motorola’nın vardığı anlaşmanın ardından Motorola Mobility’nin Almanya’da süren davada standartlar açısından önem taşımayan patentlere odaklanması gerekecek. Şirketin elinde şu an için buna uygun bir patent var, o da itme e-posta bildirimlerini kapsıyor. Zaten şirket şu anda bu patentle ilgili olarak Cupertino şirketiyle mahkemelik olmuş durumda.

İlgili >> FOSS Patents

İLGİLİ HABERLER