Teknoloji

Motorola Apple e-posta servislerine karşı Almanya’da patent davası kazandı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Almanya’daki Mannheim Bölge Mahkemesi dün Apple aleyhine bir karar verdi. Verilen nihai mahkeme kararına göre Apple’ın e-posta servisleri Motorola’nın EP0847654 numaralı patentini ihlâl ediyor. Karar Apple’ın iCloud ve MobileMe servislerindeki itme e-posta özelliklerine dayanıyor. Bu mahkeme kararının etkilerinin hemen kendini göstermesi bekleniyor. Motorola’nın 100 milyon avro kefalet ödedikten sonra bu kararın uygulanması için çalışması gerekecek. Apple’ın bu kararı temyize götürecek olması da kararın uygulanmasını geciktirecektir.

Motorola’nın elinde bulunan ve Apple tarafından ihlâl edildiği düşünülen “Çoklu Çağrı Cihazı Durum Eş Zamanlama Sistemi ve Yöntemi” başlıklı patentin kaydı 1995 yılına kadar gidiyor. Patentin kapsama alanı içinde itme posta servisleri de yer almaktaymış. Patentte yer alan 1995 tarihi Motorola’nın da RIM ile aynı zamanda çağrı cihazlarına itme teknolojisini getirmek için çalıştığı şeklinde yorumlanabilir. Zaten RIM ve Motorola da geçmişte kıyasıya bir patent savaşına girişmiş ve sonuç olarak her iki şirket arasında 2010 yılında çapraz lisans anlaşması imzalanarak olay kapatılmıştı.

Almanya’da alınan mahkeme kararlarının tüketicilerin üzerinde etkisi fazlasıyla hissediliyor. Bu nedenle Almanya’daki iCloud kullanıcıları ileride e-posta servislerinde kesintiler yaşayabilir. Tabii, gelecekte Apple ve Motorola arasında süregelecek hukuki hamleler olayın gidişatını şekillendirecektir. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

İlgili – FOSS Patents

İLGİLİ HABERLER