Teknoloji

Moody’s Nokia’nın kredi notunu aşağıya çekti

Dünyanın önde gelen derecelendirme kuruluşlarından Moody’s Nokia’nın kredi notunu aşağıya çekti ve şirketi neredeyse yatırım yapılamaz olarak niteledi. Ancak, çizilen mevcut karanlık tabloya rağmen Moody’s önümüzdeki aylarda ufak da olsa gelişimin beklendiğini de belirtti. Moody’s, şirketin amiral gemisi olan mobil telefon segmentinde yaşadığı zor günlerin altını çizdi ve kurtuluş umudu olarak görülen Windows Phone işletim sistemli telefonların iOS ve Android işletim sistemli cihazların kuvvetli olduğu bir pazarda mücadele etmek zorunda olmasının da karamsar tablonun sebeplerinden biri olduğu belirtildi. Şirketin kredi notu şu anda ”yatırım yapılamaz” seviyesinin bir üstü olan Baa3’e çekilmiş durumda. Fakat oluşan tabloya rağmen Nokia yöneticileri geleceğe umutla bakmaya devam ediyorlar. Yöneticilerdeki bu güvenin en büyük dayanağı ise şirketin yıllar boyunca yaptığı birikimler.

Moody’s, Nokia’nın notunun yeniden yükselmesi adına izlemesi gereken yol haritasına da değerlendirmesinde yer verdi. Derecelendirme kuruluşuna göre; Nokia’nın yeniden yükselişe geçmesi Windows Phone’un Android karşısında daha rekabetçi hale gelmesi, grup gelirlerinin artması ve bütün bu süreçte mevcut nakit rezervinin etkilenmemesi gerekiyor. Mevcut pazar payının, akıllı telefon birimini kâra geçirmek adına kullanılabileceğine dikkat çeken Moody’s, bütün bunların gerçekleşmesinin ardından şirketin notunu yeniden yükseltmeyi düşüneceğinin altını çizdi.

Lumia satşları istenilen seviyeye gelmezse Nokia için gelecek günler çok daha karanlık hale gelebilir. Moody’s raporuna Nokia cephesinden hemen cevap geldi. Şirketin başkan yardımcısı ve CFO’su olan Timo Ihamuotila, şirket olarak çok hızlı biçimde harekete geçtiklerini; şirketin giderlerini azaltmak,nakit akışını geliştirmek ve güçlü mali pozisyonu korumak adına çalışmalarına odaklandıklarını ifade etti.

Yılın ilk üç ayında şirket iki milyon civarında Lumia serisi cihaz sattı. Ancak, Symbian işletim sistemli cihazların satışlarının beklenenden hızlı düşmesi sebebi ile şirketin altındaki güvenlik ağının biraz daha incelmesine sebep oldu. Nokia, ilk çeyreğe dair tüm rakamları 19 Nisan’da açıklayacak.

İlgili – Moody’s

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER