Manşetler

Monarch kod adlı iOS 9 güncellemesi kararlılık ve optimum performansa odaklanacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone-6-inceleme-00036

Önümüzdeki haziran ayında düzenlenecek WWDC 2015 etkinliğinin ana gündem maddesi iOS 9 olacak. Muhtemelen eylül ayında da iOS 9’un yeni iPhone’larla birlikte çıktığını göreceğiz. Apple’ın iOS 9’da işletim sistemini kararlı hâle getirmeye ve optimize etmeye odaklandığı söyleniyor.

Aslında kararlılık bir Apple yazılımının vitrinde olan bir özelliğinden çok bulunması gereken normal bir bileşeni gibidir, ancak iOS sürümlerinin çıkış ve yeni özelliklerin geliş hızı işletim sisteminin genel performansını sekteye uğratmaya başlamış, uzun zamandır Apple kullananlardan bile sayısız şikayet gelmeye başlamıştı.

Apple 2007 yılından bu yana her yıl iPhone, iPad ve iPod touch’ın işletim sistemi için yeni bir ana sürüm sunuyor. iOS’teki büyük yenilik ve değişimleri de yeni cihazlar satın almaya itmek amaçlı pazarlama aracı olarak kullanıyor. 2013 yılında Apple’ın iOS kullanıcı arayüzünde büyük bir yeniliğe gittiğini, aynı zamanda Touch ID ve Denetim Merkezi gibi yeni işlevleri sunduğunu görmüştük. 2014’te çıkan iOS 8’de kullanıcı arayüzü biraz daha iyileştirildi; Sağlık ve Apple Pay gibi uygulamalar çıkarılırken Apple Watch’un iPhone ile çalışabilmesi için de gerekli zemin sağlandı.

2015’te çıkacak ve şu anda Monarch kod adıyla anılan iOS 9 ise daha çok görünen yüzün altındaki iyileştirmelerden oluşan bir güncelleme olacak. Konuyla yakından ilgili kaynakların 9to5Mac sitesine aktardıklarına göre, iOS 9 mühendisleri hataları düzeltmeye, kararlılık sağlamaya ve performansı artırmaya odaklanıyor, yeni özellikler eklemeyi ikinci plana atıyor. Ayrıca Apple işletim sisteminin boyutunu ve güncellemeleri yönetilebilir kılmak için çalışmaya devam edecek, bu özellikle 16 GB dahili saklama alanlı milyonlarca iOS cihazının sahibi için önemli bir unsur.

Bu kararlılık ve optimum performans hedefinin tutturulması belki de iOS 9’un nispeten daha yeni cihazları desteklemesiyle sağlanacak. Eğer iPhone 5c, birinci nesil iPad ve beşinci nesil iPod touch gibi cihazlar 2015’in sonunda tarihe karışacak olursa, Apple’ın piyasadaki mevcut bütün iOS cihazları 64-bit tabanlı A7, A8 ve A9 işlemcilerle çalışıyor olacak. Bu durum hem iOS için geliştirme çalışmalarını hem Apple hem de üçüncü taraf uygulama geliştiricileri için kolaylaştıracaktır.

2009’da dağıtıma çıkan OS X Snow Leopard sürümü kararlılık ve optimizasyon odaklı bir güncellemeydi ve büyük bir başarıya ulaşmıştı. iOS 9’da da benzer şekilde kararlılığı sağlamak en önemli madde olacak, ancak bu durum yeni işletim sisteminde hiçbir yeni özellik görmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Son birkaç yıldır Apple çeşitli yeni iOS işlevleri üzerinde çalışıyor. Bunlar arasında Haritalar için toplu taşıma ve kapalı alan haritalandırma modları bulunuyor. Belki bunların iOS 9 ile birlikte eklendiğini görebiliriz. Detaylar için haziran ayındaki WWDC 2015’i beklememiz gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER