Bilim

Moderna Omicron varyantına özel aşının testlerine başladı

moderna omicron

Moderna, COVID-19’un Omicron varyantına özel olarak geliştirilen aşının klinik testlerine başladığını açıkladı. Kısa süre önce Pfizer-BioNTech ortaklığı da Omicron varyantıyla mücadele için geliştirilen aşının testlerinin başladığını duyurmuştu.

Kısa süre önce açıklanan veriler, Moderna’nın orijinal COVID-19 aşısının iki dozunun virüsün Omicron varyantını durdurma konusunda etkin bir performans sergileyemediğini göstermişti. Omicron varyantının geçirdiği mutasyonlar, virüsün antikorlardan kaçmasına yardımcı oluyor. Hatırlatma dozunun virüsü nötralize etme gücünü artırdığı belirtilirken, zaman içinde zayıflasa bile altı aylık bir koruma sağladığı ifade edilmişti.

Moderna CEO’su Stéphane Bancel, Omicron varyantının bir tehdit olduğunu ve bu nedenle bu varyanta özel olarak geliştirilen aşı üzerinde çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.

Moderna Omicron varyantına özel aşısını iki farklı grup üzerinde çalışıyor. Bu gruplardan birinde orijinal aşıdan çift doz olanlar, diğerinde ise orijinal aşıdan üç doz olanlar bulunuyor. Her iki grupta da 300 kişinin bulunması planlanıyor.

Bancel, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada Omicron varyantına özel aşıyla ilgili verilerin mart ayında hazır hâle gelebileceğini belirtmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER