Bilim

Moderna’nın COVID-19 aşı çalışmalarından sevindirici haber

moderna covid-19
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD merkezli ilaç şirketi Moderna, COVID-19 aşısı için yapılan testlerde yüzde 94.5 oranında başarıya ulaşıldığını açıkladı. Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği aşının testlerdeki başarı oranının yüzde 90 olduğu geçtiğimiz hafta duyurulmuştu. Hem Pfizer hem de Moderna, onay için birkaç hafta içinde ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) kapısını çalmaya hazırlanıyor.

Moderna’nın çalışmalarını verileri henüz kamuoyuyla paylaşılmış ve üçüncü kişiler tarafından incelenmiş değil. Her iki aşının testlerindeki başarı oranının uzmanların beklediğinden yüksek olduğunu belirtmek gerekiyor. FDA tarafından daha önce yapılan bir açıklamada aşıların en az yüzde 50 verimli olmasının hedeflendiği belirtilmişti.

The New York Times’a konuşan ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci şu ifadeleri kullandı: “Bu testlerde yüzde 90, 95 başarı oranlarını görmeyi istersiniz. Ancak ben bunu beklemiyordum. İyi olacağımızı düşünüyorum. Yüzde 94.5 çok etkileyici.”

Moderna’nın aşısı, saklama koşulları bakımından Pfizer ve BioNTech’in çözümüne kıyasla daha pratik gibi görünüyor. Şirketten verilen bilgiye göre, aşı, 30 gün boyunca 2-8 santigrat arası bir sıcaklıkta buzdolabında saklanabilecek. Bunun da aşının depolanmasını ve dağıtımını kolaylaştırması bekleniyor.

Moderna, ikili COVID-19 aşısının 20 milyon dozunun 2020’nin sonuna kadar hazır olabileceğini belirtti. 2021’de ise 500 milyon ila 1 milyar doz aşının hazır hâle getirilmesi hedefleniyor.

İLGİLİ HABERLER