Teknoloji

Mobil uygulamanın topladığı konum verileri bir kişinin başına bela oldu

ABD’nin Florida eyaletinde meydana gelen bir olay, akıllı cihazlardaki konum takibinin ne gibi istenmeyen olaylara yol açabileceğini gösteriyor.

Floridalı bir kişi, bisiklet binerken kullandığı fitness uygulamasının kaydettiği konum bilgileri nedeniyle bir hırsızlık olayının şüphelisi hâline geldi. Yakınından geçtiği bir evde meydana gelen hırsızlık olayından sonra polis, yakınlardaki cihazlardan topladığı coğrafi konum bilgileri sonucunda bu kişiyi de zanlılardan biri olarak belirledi.

Halbuki Zachary McCoy adlı şahıs, hırsızlık olayının gerçekleştiği evde hiçbir zaman bulunmamıştı. Ancak RunKeeper uygulamasında konum ayarlarını açık şekilde bırakınca, bulunduğu yerlerle ilgili bilgileri Google’a sağlamış oldu ve bu da onu suçun işlendiği ortama yerleştirdi.

Söz konusu suçun işlendiği zamanda, McCoy hırsızlığın gerçekleştiği evin önünden üç kez geçiş yapmış. Aslında bu onun etraftaki gezintisinin klasik rotasını oluştursa da, kendisini bir anda şüpheli olarak buldu. NBC News’in belirttiğine göre, Google’ın yasal soruşturmalar ekibi ocak ayında McCoy ile iletişime geçerek Gainesville polis departmanının Google hesabıyla ilgili bilgileri talep ettiği konusunda bilgi verdi.

En sonunca McCoy suçsuzluğunu kanıtladı, ancak bunun için bir avukat tutması ve polisin aradığı bilgileri sağlama konusunda ondan yardım alması gerekti. Bir tür arama teminatı olarak nitelendirilen coğrafi bilgi garantisi, Google’ın bir hırsızlık vakası durumunda, cihazlardan elde ettiği ve aralarında konumun da bulunduğu çeşitli bilgileri adli makamlara sağlamasını zorunlu kılıyor. Bu veri genellikle Android konum servislerinden elde ediliyor. Kullanıcılar ayarlardaki “Hesaplar” menüsü içinden bunu kapatma imkanına sahip.

ABD’de coğrafi bilgi garantisi kapsamında gerçekleştirilen hukuki taleplerin son birkaç yıl içinde dramatik biçimde arttığı belirtiliyor. 2017 ile 2018 arasında yüzde 1500’lük bir fark varken, 2018’den 2019’a geçişte de yüzde 500’lük bir artış gözlenmiş.

Google geçtiğimiz ay, hangi Android uygulamalarının arka planda konum izlemesi yapabileceğine dair yeni kısıtlamalar getireceğini duyurmuştu. Android 11 ile hayata geçmesi beklenen bu değişiklikler kapsamında tüm yeni Google Play uygulamaları, önümüzdeki ağustos ayından itibaren arkaplanda erişim verisini neden istediğine dair inceleme sürecinden geçirilecek.

İLGİLİ HABERLER