Manşetler

Mobil Uygulama İncelemesi: eSABAH iPhone / iPad – Galeri

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

esabah-00001Sabah Gazetesi’nin eGazete HD adlı iPad’e özel gazete okuma uygulaması birkaç aydır App Store üzerinden dağıtılıyordu. Ancak bu uygulamanın çok iyi bir okuma deneyimi sunduğunu söylemek zordu. iPad’i çevirdiğinizde ekran kilidi aktif değilse uygulamanın oryantasyonu da değişiyordu, bu durumda e-gazete sayfasını yakınlaştırmada problem yaşanıyordu. Bunun dışında uygulamanın arşiv desteği yoktu. Eğer bir günün gazetesini okuyamadıysanız, ertesi gün o sayıyı okumanız mümkün değildi. Anlayacağınız Sabah Gazetesi’nin iPad uygulaması kapsamlı bir yeniliği istiyordu. Neyse ki, gazete gelen istek ve şikayetler doğrultusunda yepyeni bir uygulamayı yeni bir adla App Store üzerinden sundu: eSABAH.

eSABAH uygulaması evrensel bir uygulama, yani hem iPhone hem de iPad üzerinde kullanılabiliyor. Ücretsiz olan bu uygulama hem Sabah Gazetesi ve eklerini sayfa sayfa okumayı sağlıyor, hem de kullanıcıların gazete dışında sabah.com.tr web sitesinde de gezinmesini sağlıyor.

esabah-00015eSABAH uygulaması abonelik modeliyle çalışıyor. iPad veya iPhone kullanıcıları aylık 2.99$’lık ücret karşılığında tüm gazete ve eklerini okuyabiliyor. eGazete HD döneminde aylık 2 TL ücret alınıyordu, bu durumda elektronik gazeteye zam geldiğini düşünebilirsiniz, ancak artık arşiv erişiminin de olduğunu düşünecek olursak, bu fiyat artışının karşılığının yine de bir şekilde alındığını söyleyebiliriz. Abonelik sisteminin, Apple’ın belirlediği uygulama içi abonelik sisteminin çerçevesine oturtulduğunu söyleyebiliriz. Hem App Store üzerinden hem de Sabah Gazetesi’nin web sitesi üzerinden elektronik gazete servisine abone olunabiliyor. Her iki yöntem de farklı altyapıları kullanıyor olsalar da, eninde sonunda kullanıcıların Sabah Gazetesi’ni iPad veya iPhone ortamında okumasını sağlıyor. eSABAH uygulamasını indirdiğimizde ilk 30 gün boyunca gazete içeriklerine ücretsiz erişim elde ettiğimizi de söylemeden geçmeyelim.

esabah-00022Uygulamayı açtığınızda karşınıza çıkan ana ekranda o günün Sabah gazetesini ve eklerini göreceksiniz. Parmağınızı sürükleyerek dilediğiniz eki veya ana gazeteyi seçip okumaya başlayabilirsiniz. Gazete üzerinde parmaklarla yakınlaştırma, uzaklaştırma, kaydırma, sayfa geçişi gibi işlevleri gerçekleştirmek mümkün. Sayfada yakınlaştırma yapıldığında işleme hızının yavaş kaldığını, yazılar tamamen okunaklı hâle gelinceye kadar az da olsa beklediğimizi söylemeliyiz. Ayrıca bazı haberlerde galeri veya video ikonları da göze çarpıyor. Bu ikonlara dokunduğunuzda o haberle ilgili daha detaylı fotoğraf veya videoları görüntüleme şansı elde ediliyor. Ekranın altındaki çubuğun ortasında ise navigasyon ikonu yer almakta. Bu ikona dokunduğunuzda gazete sayfalarının hepsini kuşbakışı görünüm şeklinde sıralamak mümkün. Ayrıca sayfa sayfa görünümün dışında gazete sayfalarının başlıklarına da yer verilmiş. Bu başlıklara dokunulduğunda da istenilen sayfaya hızlı bir şekilde ulaşılıyor. Bu ikinci navigasyon yönteminin oldukça kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.

Galeri: eSABAH iPad / iPhone Uygulaması
[nggallery id=605]

Navigasyon ikonunun sağ tarafında ise indirilen gazeteler ikonu, ana ekrana dönüş ikonu, sabah.com.tr Güncel Haberler ikonu ve sabah.com.tr sitesine gidiş ikonu bulunuyor. Son ikona tıkladığınızda uygulama içinde açılan bir pencere içinde sabah.com.tr sitesi yükleniyor. Bu şekilde uygulamadan ayrılmadan daha güncel haberleri alma şansı elde edilebiliyor. Aslına bakarsanız, ana ekrana dönüş ikonu diğer ikonların arasına gömülmek yerine biraz daha öne çıkarılabilirdi. Bu arada navigasyon ikonunun sol tarafında ise bir reklam alanı dikkat çekiyor. Reklam demişken, uygulama içinde gazetelerin yüklenmesi sırasında pop-up şeklinde reklamların açıldığını ve Turkuvaz Grubu’nun medya yayınlarının reklamının yapıldığını belirtelim. Aslına bakarsanız bu biraz rahatsız edici. Hem para verip hem de reklam görmeye devam etmek biraz saçma.

esabah-00012

Arşiv bölümünde ise sadece ana gazetenin son bir aya ait sayıları yer alıyor. Burada eklere de yer verilse daha güzel olabilir. Benzer uygulamalar da ana gazeteyle birlikte tüm ekler okunabiliyor. Cihaza indirilen tüm gazetelerin internet bağlantısı olmasa bile okunabildiğini belirtelim. Uygulamanın ana ekranından ulaşılan yardım bölümünde uygulamada kullanıcıların karşısına çıkan ikonların açıklaması ve uygulamanın nasıl kullanılacağının anlatımı yer alıyor. Bunun yanında iletişim bölümünden ise gazeteye e-posta formu göndermek mümkün.

esabah-00006eSABAH’ın iPhone versiyonunun arayüzü iPad versiyonununkiyle hemen hemen aynı. Sadece iPhone’un ekran alanı daha dar olduğu için ikonlar birbirine daha yakın şekilde sıralanmış. iPad’deki işlevlerin hepsini iPhone’da da kullanmak mümkün. Her ne kadar arayüz iPhone 4’ün Retina ekranına göre düzenlenmiş olmasa da, elektronik gazetelerin Retina ekranda oldukça keskin göründüğünü söylemeliyiz. Ancak okuma keyfinin iPad’deki kadar zengin olmadığını, ekranın küçük olmasının kullanıcıyı sınırlayabileceğini söylemeliyiz.

Hem iPhone hem de iPad versiyonunun yatayda da rahatlıkla kullanılabildiğini de bir dipnot olarak düşelim.

esabah-00020Sabah Gazetesi eSABAH uygulamasıyla yepyeni bir başlangıç yaptı. Hem uygulama altyapısını değiştirdi, hem de abonelik sistemini. Pop-up reklamlar, ana ekranın bir pencere şeklinde açılması ve ana ekran ikonunun diğer bağlantı ikonları arasında kaybolması gibi handikapların dışında eSABAH uygulamasının fena bir başlangıç olmadığını söyleyebiliriz. Bu arada iPhone versiyonunun arayüzü de iPhone 4’ün Retina ekranına göre optimize edilirse uygulama göze daha hoş gelen bir hâl alacaktır. Umarız, ilerleyen zamanlarda gelecek güncellemelerle birlikte işaret ettiğimiz noktalarda da iyileştirmeler yapılacaktır.

Aşağıdaki iTunes App Store bağlantısı aracılığıyla eSABAH uygulamasını iPad/iPhone/iPod touch’a indirebilirsiniz.

İlgili – iTunes App Store

İLGİLİ HABERLER