Teknoloji

Mobil operatörler Tizen’e olan desteklerini çekiyor

Samsung bir süredir Intel ile işbirliği içinde, Android ve iOS ile rekabet edecek işletim sistemi geliştiriyor. Tizen adını taşıyan bu işletim sistemiyle çalışan cihazların geçen yıl içinde çıkması bekleniyordu, ancak muhtemelen mobil operatörlerle yaşanan sorunlar planların gecikmesine neden oluyor.

samsung-galaxy-s4-tizen-3-090913-1

Görünen o ki, Tizen’in Japonya macerasında da işler istendiği gibi gitmiyor. Geçtiğimiz ayın ortalarında NTT DoCoMo Samsung’un Tizen işletim sistemiyle çalışan akıllı telefonunu satma planını, akıllı telefon pazarındaki büyümenin yavaşlamasını gerekçe göstererek rafa kaldırdı.

DoCoMo pazarın başka bir akıllı telefon işletim sistemini kaldıracak büyüklükte olmadığından korkmuş olmalı. Samsung şu anda Android’i akıllı telefon ve tabletlerinde yoğun şekilde kullanıyor, hatta ekosistemin en popüler üreticisi unvanını elinde tutuyor.

Tizen ile çalışan cihazların piyasadaki Android cihazlarına benzediği ve onlar gibi çalıştığı söyleniyor. Bunda Tizen ve Android’in ortak programlama kod tabanından yararlanmasının payı büyük. Samsung Tizen’in mobil operatörlere, Android’in izin verdiğinden çok daha fazla özelleştirme imkanı verdiğini söylüyor.

DoCoMo gibi büyük bir operatörü kaybetmek Samsung ve Tizen çalışmaları için iyi haber sayılmaz. Amerika’da da Sprint’in Tizen Birliği’nden ayrıldığını hatırlatmak gerekiyor. Ayrıca Telefonica ve Orange gibi operatörlerin de bu işletim sistemiyle çalışan cihaz planlarında kesintilere gittikleri söyleniyor. Bunun nedeni olarak da Samsung’un cihazları çıkarmaya hazır olmaması gösteriliyor.

İlgili >> Binary Tribune

İLGİLİ HABERLER