Teknoloji

Mobil ödeme hacmi bu yıl 86.1 milyar dolara ulaşacak

Gartner’ın geçtiğimiz haftasonu yayınladığı araştırma sonuçlarına göre bu yıl dünya çapında 141.1 milyon insan mobil ödeme yapmış olacak. Bu, geçen yıla göre yüzde 38.2 artış anlamına geliyor.

Küresel mobil ödeme hacminin 2011 yılı içinde 86.1 milyar dolarlık bir hacme ulaşması, böylelikle geçen yıl kaydedilen 48.9 milyar dolarlık hacmin yüzde 75.9’un üzerine çıkılması bekleniyor. Gartner mobil ödemelerin başlangıçta tahmin edilen hızda yükselmediğine, bunda gelişmekte olan ülkelerdeki algının beklenenden yavaş gelişmesinin etkili olduğuna dikkat çekiyor.

Gartner araştırma direktörü Sandy Shen “En büyük engel müşterilerin kredi kartı veya nakit ile ödeme yapma alışkanlığını cep telefonlarıyla ödeme yapacak şekilde değiştirme ihtiyacı.” diye sorunun temeline işaret ediyor. Shen’e göre yakın alan iletişim teknolojilerinin geniş ölçüde pazara yayılmış olması için önümüzde dört yıllı bir süre var. Mobil ödemeler o zamana kadar ön ödemeli kartlar ve para transferleriyle gerçekleştirilecek. Apple’ın App Store’u gibi mobil uygulama mağazaları ve Amazon, eBay gibi büyük satıcıların mobil ödeme konusunda gösterdikleri çaba sayesinde, aralarında Kuzey Amerika ve Batı Avrupa ülkelerinin bulunduğu gelişmiş pazarlarda mal alım satımları diğer durumları açık ara geride bıraktı.

Shen, 2011 yılında Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da yapılan mobil ödemelerde mal alım satımlarının payının sırasıyla yüzde 90 ve yüzde 77 olacağı tahmininde bulundu.

İlgili – BGR

İLGİLİ HABERLER