Manşetler

Mobil Dünya Kongresi İstanbul’a gelir mi?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

2013 Mobil Dünya Kongresi dün itibariyle Barselona’da kapılarını açtı. Geçen yıl bu önemli etkinliği yerinden takip etmiş ve yeni çıkan ürünleri sıcağı sıcağına test etme ve ilk izlenimlerimizi hazırladığımız ön inceleme yazıları ve videolarıyla aktarma fırsatı bulmuştuk. Bir yıl öncesine göre etki alanımızın genişlemiş olmasına ve daha büyük bir kitleye ulaşıyor olmamıza rağmen etkinliği Türkiye’den takip etmek zorunda kalıyoruz. Yine de, Mobil Dünya Kongresi’nde resmiyet kazanan cihazlara dair haberleri, duyurulan işbirliklerini yine Teknoblog’un sayfalarında bulabilirsiniz. Neyse, bu yazının konusu o değil. Konu Mobil Dünya Kongresi’nin gelecekte İstanbul’a taşınıp taşınmayacağıyla ilgili.

mobil-dunya-kongresi-logo

Bugün bazı gazetelerin ekonomi sayfalarına baktığınızda İstanbul Ticaret Odası’nın Mobil Dünya Kongresi’nin 2018 yılından itibaren İstanbul’da düzenlenmesi için GSM Birliği’ne (GSMA) teklif sunacağı şeklinde haberler göreceksiniz. Hükümetin de İTO’nun bu projesine sıcak baktığı söyleniyor. Bu, gerçekten heyecan verici bir haber ve gerçekleşmesi en büyük dileğimiz.

İstanbul gerçekten Mobil Dünya Kongresi gibi küresel bir etkinliğe yakışacak bir şehir. Asya ve Avrupa kıtasının ortasında yer alan İstanbul, paranın giderek doğuya kaydığı bir ortamda kavşak görevi görüyor. Avrupa’nın kaynaklarının azaldığı bir ortamda Türkiye’den başlayarak doğuya doğru giden coğrafyada para ve refah artıyor, aslında mobil dünyanın oyuncuları için potansiyel buralarda ve bu bölgelere yakınlığı nedeniyle İstanbul konum açısından bu kongre için uygun bir nokta teşkil ediyor.

Türkiye’nin mobil arenadaki etkinliği de her geçen gün artıyor. Turkcell’in çeşitli ülkelerde mobil operatör yatırımları bulunuyor, Vodafone Türkiye tüm Vodafone ekosistemi içinde hem yenilikçiler hem de finansal durum bakımından önemli bir pozisyonda bulunuyor. Avea’nın da içinde bulunduğu Türk Telekom Grubu bölgenin önde gelen oyuncuları arasında yer alıyor. Her üç mobil operatörün çeyrek yıl tablolarına baktığımızda yukarı yönlü ivmenin varlığını görüyoruz. Bunlardan daha da önemlisi Türk insanının mobil cihazlara ve teknolojilere gösterdiği ilgi her geçen gün artıyor. Eskiden büyük üreticilerin flaş ürünlerini Türkiye’de görmek hayalken veya çok fazla zaman geçmesi gerekirken, artık küresel lansmanın hemen sonrasında bu cihazları piyasada görüyoruz. Üstelik biz bile bazı mobil cihazların incelemelerini yurt dışındaki önde gelen teknoloji sitelerinden önce Türkçe olarak yayınlama fırsatı buluyoruz. Yakında Türkiye’de piyasaya girecek olan Sony Xperia Z bunun en güzel örneği.

Mobil Dünya Kongresi’ni İstanbul’a getirmek Türkiye’ye sadece bölgede değil, dünyada büyük prestij kazandıracak; yeni dönemde Türkiye’nin konumunu göstermesi açısından büyük bir simge niteliği kazanacaktır. Tabii ki, bu büyük hedefin gerçekleşmesi için hükümete büyük iş düşüyor, her platformda bu isteğin dile getirilmesi, gerekli teşviklerin verilmesi, düzgün ve kararlı bir ortamın sağlanması gerekiyor.

Türkiye’nin yaşadığı terör sorununun bitirilmesi de bu noktadaki en önemli adımlardan bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Kongre katılımcılarının ve ziyaretçilerinin güvenliği en başta gelen şartlar arasında yer alıyor ve bu noktada Türkiye’nin güvenli bir ortam sunması gerekiyor. İçinde bulunduğumuz günlerde atılan adımlar başarıya ulaşacak olursa 2018 yılında söz konusu sorunu çoktan aşmış ve en önemli şartı yerine getirmiş olabiliriz. İstanbul’daki konaklama tesisleri konusunda herhangi bir sorun yaşamayız. İstanbul’un yatak kapasitesi mevcut ve o zamana kadar eklenecek yeni otellerle birlikte daha da artacaktır. Trafik en önemli sorunlardan biri olabilir, ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2018 yılına kadar birçok toplu ulaşım projesini hayata geçirmiş olacak. Önümüzdeki beş yıl içinde o noktada da önemli adımların atılmasını bekleyebiliriz. Bir de inşaatı için çalışmalarına başlanan üçüncü havalimanın bir bölümü de o zamana kadar bitirilmiş olacaktır. Böylelikle kongreye katılacaklar için yeterli sayıda uçağın kalkışı ve inişi de sağlanacaktır.

Türkiye’nin önüne koyduğu hedef çok büyük, ancak bunun gerçeğe dönüşmesi rüya değil. Kongrenin şu anda düzenlenmekte olduğu Barselona’yla ilgili şikayetler çeşitli ortamlarda dillendiriliyor. Sorunlarını aşmış bir Türkiye ve olimpiyat oyunları için aday olmuş İstanbul bu çapta bir kongrenin altından başarıyla kalkar.

İLGİLİ HABERLER