Manşetler

MIUI 12 tanıtıldı; yenilikler, çıkış tarihi ve uyumlu telefonlar belli oldu

miui 12 yenilikleri

Xiaomi MIUI Android kullanıcı arayüzünün yeni versiyonu tanıttı. MIUI 11’in takipçisi olan en yeni yazılım MIUI 12, Xiaomi telefonlarına özel birtakım kullanıcı arayüzü değişikliklerini ve görsel iyileştirmeleri getiriyor. Aynı zamanda yeniden düzenlenmiş koyu modu, iyileştirilmiş gizlilik ve güvenlik araçları, yeni animasyonlar, yeni duvar kağıtları da MIUI 12 ile gelen yenilikler arasında bulunuyor.

MIUI 12 tanıtımı için bir etkinlik düzenleyen ve bu etkinlikte aynı zamanda Xiaomi Mi 10 Youth Edition modelini tanıtan Xiaomi, MIUI’ın 310 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaştığını açıkladı. En son versiyonun da TÜV Rheinland’ın “Genişletilmiş Android Sistem Gizlilik Koruması Testi”ni geçen ilk mobil işletim sistemi olduğunun da altını çizdi.

Aşağıdaki MIUI 12 ile gelen yenilikleri mercek altına alıyoruz. Aynı zamanda MIUI 12 güncellemesini alacak telefonlara da yer veriyoruz.

Koyu Mod 2.0

MIUI 12 ile gelen Koyu Mod 2.0 özelliğiyle birlikte Xiaomi telefonlarına duvar kağıdını koyulaştırma imkanı geliyor. Bu özellik zamana göre çalışıyor, gündüz ve geceye göre duvar kağıdının karartılması otomatik olarak ayarlanabiliyor.

Ayrıca Xiaomi, koyu ve açık modlar arasında geçiş yapan kullanıcılara metnin gösterilme biçiminde de değişiklikler yapıyor. MIUI 12 ile birlikte telefon, koyu mod açıldığı zaman parlamayı azaltacak şekilde yazı tipinin büyüklüğünü ve kalınlığını otomatik olarak ayarlıyor. Kullanıcının bulunduğu ortamdaki ışığa göre yazı tipinin kontrastı da ayarlanacak. Bu sayede düşük aydınlatmanın bulunduğu ortamlarda metin görünürlüğü önemli oranda artacaktır.

Sensory Visual Design

MIUI 12’de Xiaomi, temel sistem bilgisini de görsel hâle getirdi. Böylelikle sistem ile ilgili bilgileri tek bir bakışta anlaşılır biçimde görebilirsiniz. Xiaomi bu görünümü “Sensory Visual Design” olarak adlandırıyor. Bu, telefondaki Ayarlar bölümü altında bulunan sistem bilgileri sayfasına girdiğinizde, mevcut depolama alanı gibi bilgileri ilk bakışta anlaşılır biçimde görmenizi sağlayacak. Ayrıca diğer sistem bilgileri de grafikler ve görsel diyagramlarla gösterilecek. Bu sayede bilgileri anlamak daha kolay hâle gelecek.

Süper Duvar Kağıtları

Xiaomi ayrıca MIUI 12 ile birlikte “Süper Duvar Kağıtları” adını taşıyan bir özellik getiriyor. Şirketi, mevcut uzay keşif verilerinden yola çıkarak Mars ve Dünya’nın yüksek doğruluklu ve animasyonlu üç boyutlu modellerini oluşturdu. Süper Duvar Kağıtlarını hem kilit ekranı hem de ana ekranda kullanmak mümkün olacak. Koyu mod açıldığında ise, seçilmiş olan gezegen de gece zamanına geçecek, böylelikle görsel deneyim daha da artırılacak.

miui 12 süper duvar kağıtları

Yeni animasyonlar

Xiaomi MIUI 12 ile birlikte görsel yeniliklere de fazlasıyla odaklanmış. Yeni kullanıcı arayüzü gerçekçi hava animasyonlarını getirecek. Gerçek zamanlı hava durumu değişikliklerini de ekranda hızlı çekim film biçiminde gösterecek.

Uygulama ikonlarının animasyonları da yenileniyor. Uygulama ikonları sizin hareketlerinize bağlı olarak gerçek zamanlı geri bildirim oluşturacak. Xiaomi, dokunmatik hareketin yönü ve hızına bağlı olarak uygulama ikonlarının farklı davranacağını söylüyor.

Örneğin, bir uygulamayı kaldırdığınızda, dalgalanma biçimindeki animasyon etrafındaki uygulama ikonlarını da etkileyecek. Uygulamaları açmak ve kapatmak da yeni animasyonlar oluşturacak.

Genişletilmiş gizlilik

MIUI 12 ile birlikte Xiaomi telefonlarına genişletilmiş güvenlik özellikleri getiriliyor. Örneğin, Uygulamalara sadece kullandığınız tek bir sefere mahsus olacak şekilde izin verebileceksiniz. İzinler uygulama kullanımı sonlandıktan sonra ortadan kalkacak. Telefonunuzda izin kullanımını açık şekilde belirtmeyen uygulamalar için “Her zaman izin ver” seçeneği gösterilmeyecek.

MIUI 12 kullanıcılara uygulama davranışlarının kaydını tutmakta da yardımcı olacak. Bir uygulamanın telefonunuzda nasıl davrandığına dair kayıtları görebileceksiniz. Uygulamanın topladığı bilgiler, kullandığı diğer uygulamalar ve bunun gibi detaylar gösterilecek.

Fotoğraf paylaşımı da daha güvenli olacak. Xiaomi, cihaz detayları gibi hassas bilgilerin, fotoğraflar başkalarıyla paylaşıldığı zaman onların içinden ayıklanacağını da söylüyor.

MIUI 12 çıkış zamanı ve alacak telefonlar

Xiaomi, MIUI 12 güncellemesinin kararlı sürümünü Haziran 2020 sonu itibarıyla dağıtıma sunacağını açıkladı. Ayrıca bugün itibarıyla Çin’de beta test programını da başlatıyor.

MIUI 12 uyumlu akıllı telefonlar

Haziran ayı itibarıyla MIUI 12 güncellemesini alacak Xiaomi ve Redmi telefonları aşağıdaki gibi sıralanıyor:

Birinci dalga

  • Xiaomi Mi 10 Pro
  • Xiaomi Mi 10
  • Xiaomi Mi 10 Youth Edition
  • Xiaomi Mi 9 Pro
  • Redmi K30 Pro
  • Redmi K30
  • Redmi K20 Pro
  • Redmi K20

İkinci dalga

  • Mi Mix 3
  • Xiaomi Mi 8 series
  • Redmi Note 8 Pro
  • Redmi Note 7, 7 Pro

Üçüncü dalga

  • Mi Mix 2
  • Redmi 8, 8A
  • Redmi 7, 7A
  • Mi CC9, CC9 Pro, CC9e

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER