Ulaşım

Mitsubishi yakıt verimliliği testinde hile yaptığını kabul etti

mitsubishi-200816Japon otomobil üreticisi Mitsubishi, 625 bin aracında yakıt ekonomisiyle ilgili veriler üzerinde manipülasyon yaptığını kabul etti. Haberleri bugün düzenlediği bir basın toplantısıyla duyuran şirket, aldatmadan dolayı özür diledi ve ilgili çalışanlar hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı. Üzerinde oynanmış veriler, Japonya’da “kei car” olarak adlandırılan kategori içinde bulunan dört modeli kapsıyor. Söz konusu klasman minivanları, kamyonları ve binek otomobillerini kapsıyor, ancak bunun için ekonomik yakıt tüketim standartlarını karşılamak gerekiyor. Bu araçlar, daha düşük bir orandan vergilendiriliyor.

Bahsi geçen dört model arasında yer alan eK Wagon ve eK Space, Mitsubishi tarafından üretiliyor ve satılıyor. Dayz ve Dayz Roox isimli modeller ise Mitsubishi tarafından Nissan için üretiliyor. Japon üreticiden yapılan açıklamada, gerçek sonuçlar ve yakıt verimliliği verileri arasındaki farkı Nissan mühendislerinin ortaya çıkarttığı belirtildi.

Bloomberg’in haberine göre, otomobillerin lastiklerinin üstüne binen ağırlık miktarıyla oynanarak verilerin değiştirilmesi sağlandı. Japon otomobil üreticisi tarafından yapılan açıklama da, bu iddiayı doğrular nitelikte. Şirket, verilerin hava direnci ve lastiklerin devir direncini manipüle ederek oynandığını belirtti. Söz konusu hileden 157 bin eK Wagon ve eK Space ile 468 bin Dayz ve Dayz Roox’un etkilendiği açıklandı.

Yapılan açıklamanın ardından şirketin hisseleri yüzde 15 oranında değer kaybetti ve piyasa değerinde 1.2 milyar dolarlık kayıp yaşandı. Ortaya çıkan skandalın boyutu Volkswagen emisyon skandalı kadar büyük olmasa da, pazarın bu tarz olaylara karşı hassas hâle geldiğini göz ardı etmemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER