Teknoloji

MIT’e ait web sayfalarına Aaron Swartz’ı anma metni yerleştiren Anonymous, telif hakkı reformu çağrısında bulundu

İnternetin en popüler korsan topluluklarından Anonymous, Massachusetts Institute of Technology’ye (MIT) bazı web sayfalarına geçtiğimiz günlerde hayatına son veren Aaron Swartz’ı anmaya yönelik bir metin yerleştirdi. Aaron Swartz’a yönelik yargılama sürecini ”adaletin iğrenç bir başarısızlığı” olarak tanımlayan grup, sürecin ABD’nin bilişim suçlarına yönelik yasalarının adaletsizliğini de yansıttığının da altını çizdi. Telif hakkı ve fikri mülkiyet yasalarında reform talep eden Anonymous, özgür internete yönelik yenilenmiş ve sarsılmaz bir bağlılığa ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Aaron Swartz, MIT’de bir bakım dolabına sakladığı dizüstü bilgisayarı kullanarak akademik veri tabanı JSTOR’dan ücretsiz yayınlamak amacıyla akademik makale çekmekle suçlanmıştı. JSTOR’un hakkında suçlamada bulunmadığı Swartz veri tabanına erişim hakkına sahip olsa da, Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Sahteciliği Yasası çerçevesinde federal suçlamarla karşı karşıya kalmıştı. 35 yıl hapse mahkum olma ihtimaliyle karşı karşıya kalan Swartz’ın maddi kaynakları da kısa sürede tükenmişti. Uzlaşma talebi reddedilen Swartz, geçtiğimiz cuma günü New York’un Brooklyn semtindeki dairesinde hayatına son vermişti.

Swartz’ın ailesi federal savcıları ve MIT çalışanlarını Aaron’ı ölüme götüren olaylardan sorumlu tutan bir açıklama yaparken, MIT de süreçle ilgili bir iç soruşturma başlattığını açıklamıştı. Anonymous ise daha sonra bir açıklama yaparak Swartz’ın ölümünden ötürü MIT’i sorumlu tutmadığını açıklarken, okulun web sayfalarını kullandığı için de özür diledi.

İlgili >> The Verge

İLGİLİ HABERLER