Teknoloji

MIT’nin dört ayaklı robotu Cheetah engelli rekoruna hazırlanıyor

MIT’in Cheetah adlı robotu dünyanın en hızlı adamı olan Usain Bolt’un rekorunu daha önce kırmıştı, şimdi de dünyanın en hızlı engelli koşucusu Aries Merritt’in rekorunu kormanın peşinde.

Üniversitenin Biyometrik Robotbilim Laboratuvarı Cheetah’ı yeni algoritmalarla yükseltti ve 40 santimetreye kadar uzunluğa sahip engelleri algılamasını ve üzerlerinden atlamasını mümkün kıldı.

MIT’de makine mühendisliği bölümünde yardımcı doçent olarak görev yapan Sangbae Kim, konuyla ilgili olarak yayınlanan basın bülteninde, denge ve enerjinin yönetilmesi ve iniş sonrasındaki meydana gelecek çarpma etkisinin de kontrol edilebilir olması gerektiğini vurguladı. Robotlarının özellikle bu yüksek dinamikliğe sahip davranışlar için özel olarak tasarlandığını da ekledi.

Araştırmacılar Cheetah’nın yeni atlama yeteneklerini oluşturmak için robota LIDAR monte etti, böylelikle etraftaki bölgenin haritalandırması yapıldı. Daha sonra üçlü algoritma tasarlandı: Birinci algoritma engeli algılıyor, boyut ve uzaklığını tahmin ediyor; ikincisi Cheetah’nın ayağının atlama sırasında nerede olması gerektiğine karar veriyor; robotun adımlarını o noktaya doğru zamanda gelecek şekilde ayarlıyor; üçüncü ve son algoritma da engelin geride bırakılması için gerekli olan kuvveti hesaplıyor.

Kim bu algoritmaların enerji verimliliği için optimize edilmesinin mümkün olduğunu, böyle de robotun engeli atlamasının sağlanabileceğini, ancak bunun tehlikeli olduğunu belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER