Ulaşım

Milton Keynes’te trafik ışıkları yapay zekâ ile kontrol edilecek

milton keynesTrafik ışıkları yol güvenliğinin ve düzeninin başlıca unsurları arasında yer alsa da, belli noktalarda trafik sıkışıklığının artmasına neden olabiliyor. İngiltere’de başkent Londra’nın kuzeyinde yer alan Milton Keynes şehri de, özellikle sabah ve akşam saatlerinde, trafik ışıkları nedeniyle trafiğin fazlasıyla sıkıştığı noktalar arasında yer alıyor. Sorunu çözmek için kolları sıvayan şehrin yöneticileri, ışıkların yönetiminde yapay zekâ teknolojisinden yararlanılacağını açıkladı.

Vivacity Labs isimli bir şirket, eylül ayından itibaren şehirdeki trafik ışıklarına 2 bin 500 adet kamera yerleştirecek. Aktif hâle geldiğinde 80 kilometrekarelik bir alandaki büyük kavşakları ve park alanlarını izleyecek olan sistemin öncelikli fonksiyonu ise trafik sıkışıklığıyla mücadele etmek olacak. 2018’in eylül ayı itibarıyla aktif hâle gelmesi planlanan sistemin kurulum için 3 milyon pound harcanması öngörülüyor.

Trafik ışıklarına yerleştirilecek kameralar sayesinde yapay zekâ sistemi trafiği daha etkin biçimde izleyip gerektiğinde müdahale edebilecek. Sistem acil yardım araçlarına öncelik verecek. Buna ek olarak, uygun noktalarda otobüs ve bisikletlere de öncelik tanınacak. Mevcut sinyalizasyon sistemine bağlanacak olan yapay zekâ, trafiğin tıkalı noktalara doğru akmasını da engelleyebilecek. Sistem kullanıcıları yoldaki problemlere karşı da uyaracak.

Milton Keynes sürücüsüz otomobiller için test merkezine dönüşmeyi amaçlıyor

Vivacity Labs, uzun vadede yapay zekâ sisteminin sürücüsüz otomobillerle doğrudan iletişime geçmesini ve şehrin otonom sürüş sistemleri için bir test merkezine dönüşmesini amaçlıyor. Sistemin trafik sıkışıklığını önleme konusunda başarılı olup olamayacağını görmek içinse biraz daha sabretmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER