Eğlence

Türkiye’de TV izleyicileri reklam aralarında dijital ekranlara koşuyor

Araştırma şirketi Millward Brown 30 ülkede çoklu ekran kullanımı ve davranışı üzerine yürüttüğü 2014 AdReaction araştırmasının Türkiye ayağına ait sonuçları kamuoyuyla paylaştı. Türkiye çapında 753 çoklu ekran kullanıcısı ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına bakıldığında dikkat çeken ilk nokta Türkiye’deki çoklu ekran (TV, dizüstü bilgisayar, akıllı telefon, tablet) kullanıcılarının 5 saat içinde 6,5 saatlik medya içeriği tüketmesi oluyor.

adreaction-080414

Araştırmaya göre, Türkiye’deki çoklu ekran kullanıcıları ekran başında harcadıkları günlük zamanın yüzde 36’sını eş zamanlı olarak TV ve dijital ekran üzerinde geçiriyor. Eş zamanlı ekran kullanımının yüzde 19’luk kısmında kullanıcılar TV’den izledikleri programla ilgili dijital içerikleri takip ederken, yüzde 17’sinde TV ve ikinci ekranda farklı içerikler tüketiyor.

Aynı anda farklı içerikler tüketilmesinde en önemli sebep olarak reklam aralarında vakit doldurma isteği ön plana çıkıyor. İkinci sebep ise televizyondaki içeriğin kullanıcıların ilgisini yeterince çekmemesi. Bir yandan televizyon seyredip diğer yandan arkadaşlarla sosyal medya üzerinden iletişim kurma isteği de üçüncü sebep olarak listede bulunuyor.

Her iki ekranda da birbiriyle ilgili içerikler tüketmenin en önemli nedeni ise televizyonlarda görülenler hakkında daha fazla bilgi edinme isteği olurken, sosyal medyada izlenen programla ilgili konuşmalara dahil olma arzusu da ikinci sırada yer alıyor.

Türkiye’deki çoklu ekran kullanıcıları zamanlarının yüzde 64’ünü ise iki ekran arasında geçiş yaparak geçiriyor. Bu süreçte kullanıcılar çoğunlukla ilgilerini tek ekrana kanalize ediyor ve daha sonra diğer ekrana yöneliyor. Araştırmaya göre, ortalama 132 dakikalık tüketim süresiyle akıllı telefonlar Türkiye’nin en çok kullanılan dijital ekranı konumunda.

TV kullanımında doğal olarak akşam saatleri öne çıkarken, akıllı telefon kullanımı gün boyunca devam ediyor. Dizüstü bilgisayar kullanım oranı saat 15.00’ten gece yarısına kadar olan sürede dünya ortalamasının üzerinde seyrederken, TV izleme oranı dünya ortalamasına yakın bir seviyede seyrediyor.

Türkiye’de 16-24 yaş arasındaki kullanıcıların dizüstü bilgisayar ve TV’ye kıyasla akıllı telefon ve tablet başında daha fazla zaman geçirmeleri ve kadınların tablet kullanımı konusunda erkeklerden daha önde olmaları araştırmanın diğer dikkat çekici sonuçları arasında. Araştırmanın nihai sonucu olarak ise Türkiye’de tüketicilerin diğer ekranlarla da etkileşimini sağlayan TV reklamlarının algılanma potansiyeli en yüksek reklamlar olması veriliyor.

İlgili >> Millward Brown

İLGİLİ HABERLER