Bilim

Milano hava kirliliğini azaltmak adına otomobillere geçici yasak uyguluyor

milano

İtalya’nın Milano şehrinde hava kirliliğinin azaltılması adına hususi otomobiller, haftanın ilk üç günü saat 10:00 ile 16:00 arasında yollara çıkamıyor. Associated Press’in haberine göre, uyulmadığı takdirde büyük cezalar getiren yasaya sürücülerin büyük kısmı saygı gösteriyor.

Şehrin yollarını günün altı saati boyunca altı şeritli bir bisiklet parkuruna çeviren kararın uygulanabilmesi için toplu taşıma fiyatlarında ciddi indirimler gerçekleştirildi. Toplu taşımayı kullananlar tek bir sefer fiyatına tüm gün yolculuk yapabiliyor. Yasak sırasında çekilen bir fotoğraf ise Milano’nun “hayalet şehir” olarak nitelenmesine sebep olacak bir görüntü sunuyor.

Kirlilikle mücadele konusunda otomobil kullanımına kısıtlama getiren ilk şehir Milano değil. Çin’in başkenti Pekin’de bazı günlerde araçların trafiğe çıkışı yasaklanıyor. Norveç’in başkenti Oslo’da da otomobillerin şehir merkezine girişinin engellenmesi amaçlanıyor. Londra’da trafik sıkışıklığının azaltılması konusunda çeşitli önlemler alınsa da, bu önlemlerin hava kirliliği ile mücadeleye de faydası dokunuyor.

UCLA tarafından gerçekleştirilen bir çalışma ise yasakların uygulandığı dönemlerde kirlilik seviyesinde düşüşün görüldüğü, ancak normal işleyişe dönüldüğünde kirlilik seviyesinin de tekrar yükseldiğini ortaya koyuyor. Dolayısıyla otomobilleri tamamen yasaklamadıkça veya elektrikli otomobillere geçiş sağlamadıkça bu yöntemle bir sonuç alınması zor gözüküyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER