Teknoloji

Microsoft’un Rock and Rail dokunmatik ekranı yepyeni dokunmatik hareketler sunuyor

Dokunmatik ekrana sahip akıllı telefonunuzu kullanırken belirli dokunmatik hareketleri gerçekleştirmek size zahmetli veya sıkıcı geliyorsa yalnız değilsiniz. Microsoft Research araştırma laboratuvarlarında çalışan ileriye dönük insanlar da sizinle aynı ruh hâlinde olmalı ki yeni bir dokunmatik sistem geliştirmişler.

Microsoft’un araştırma laboratuvarlarında geliştirilen bu sistem daha doğal ve tüm elin kullanıldığı kontrol hareketleri sunuyor. Böylelikle birçok dokunmatik cihazda kullanmak zorunda olduğumuz parmak hareketlerinin dışına çıkılmış oluyor. Microsoft Surface projesi için çalışan mühendislerle koordinasyon dahilinde gerçekleştirilen bu proje kapsamında geliştirilen “Rock and Rails” arayüzü üç temel el hareketini tanıyor: Sıkılmış bir yumruk ekran üzerinde objeleri tutmaya yarıyor. Şekil d’de gördüğünüz açılmış el nesneleri hizalamaya, şekil b’de gördüğünüz avuç hareketi ise kullanıcıların nesneleri sabitlemesini sağlıyor.

Geliştirilen bu yöntem kullanıcıların arayüz elemanlarını kırpmaları, yeniden boyutlandırmaları veya üzerinde oynamaları için yeni yollar açmış oluyor. Söz konusu teknoloji son kullanıcıya hitap eden cihazlara girecek mi, bunu henzü bilmiyoruz. Şimdilik sadece Surface cihazlarında çalışacakmış gibi görünüyor. Ancak yöntemi geliştirenler bu yılın ilerleyen zamanlarında konuyla ilgili bir makale yayınladıklarında daha detaylı bilgileri almış olacağız.

Aşağıdaki bağlantıda Microsoft’un geliştirdiği yöntemi anlatan bir video bulunuyor.

İlgili – Microsoft Research (1)
İlgili – Microsoft Research (2)

İLGİLİ HABERLER