Teknoloji

Microsoft’un gizemli sosyal ağ girişimi socl ile ilgili yeni detaylar

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft’un Facebook ve Google+’ya rakip olacak, “socl” adında bir sosyal ağ geliştirmekte olduğu geçtiğimiz ay ortaya çıkan ve sonra kaybolan site sayesinde açığa çıkmıştı. Bing’in arama özelliği ve diğer servislerle etkileşim içinde çalıştığı görülen socl’ın varlığı Microsoft tarafından yalanlanmış, bunun Microsoft’un içindeki araştırma ekiplerinden birinin dahili tasarım projesi olduğunu ve kazara web’de yayınlandığını söylemişti.

Ne var ki, Fusible sitesi farklı bir bulguya ulaştı. Görünüşe göre bu site so.cl alan adı üzerinden kısıtlı şekilde erişime açık. Bu adrese girdiğinizde karşınıza erişim kodunu girmenizi isteyen bir ekran çıkacaktır. Bu da demek oluyor ki, site sadece yetkili kişiler tarafından görülebiliyor. Alan adı kayıtlarına bakıldığında söz konusu adresin 2009 yılında Microsoft Şili tarafından kaydedildiği görülüyor.

Fusible’a göre, cancun.cloudapp.net adresinden socl’ın sunucularına web trafiği akışı olmuş, bu hafta içindeyse bu adres so.cl/privatebeta adresine yönlendirilmeye başlanmış. Bu hamleyle Microsoft socl’ı resmen tanıtma konusunda son adıma yaklaştı mı, yaklaşmadı mı; ortada tam olarak kesinleşen birşey yok. Belki de, kapalı test sistemi biraz daha üst kademeye taşındı ve daha fazla kişiye test imkânı tanıttı. Belki de, tüm bu tantanaya neden olan sadece so.cl adında bir alan adı kısaltma ve bağlantı izleme sistemi.

Microsoft Facebook, Twitter ya da Google+’ya rakip bir sosyal ağ geliştirip geliştirmediği konusunda ortaya çıkan her türlü kanıtı değersiz gibi gösterecek bir karşı görüş ortaya atıyor. Ancak ortaya çıkan bu son kanıtlar Microsoft’un, eğer varsa, sosyal ağ projesini saklama konusunda işini zorlaştırabilir.

İlgili – Fusible

[Görsel – The Verge]

İLGİLİ HABERLER