Teknoloji

Microsoft’un geliştirdiği sosyal ağ Socl beta sürecinde herkesin kullanımına açıldı

Microsoft, FUSE adlı araştırma grubu tarafından geliştirilmekte olan gizemli sosyal ağ projesi Socl’ın kapılarını açtı. Şimdiye kadar sadece küçük bir kullanıcı grubu tarafından test edilen beta sürümü şimdi Facebook veya Microsoft hesabı olan tüm kullanıcıların üyeliğine açılmış durumda.

Socl’ın yeni tasarımı daha önceki aşamalardaki tasarımlara göre bir hayli farklı. Daha önce Facebook tarzı birçok tasarım elemanı bulunduran sitenin yeni tasarımında resimler daha fazla ön plana çıkarılmış. İki ana sütun içerisinde kullanıcıların gerçekleştirdiği paylaşımlar aşağı doğru akan bir yapıda gösteriyor. Socl’ın bu şekilde Pinterest’e benzerlik gösterdiğini söylemek gerek. Fuse Labs Genel Yöneticisi Lili Cheng’in söylediğine göre tasarımın özgürleştirilmesi ve güzel paylaşımların yapılmasına odaklanılmış.

Socl’a kullanıcı girişi yaptıktan hemen sonra yeni yazı butonuna tıkladığınızda bir yazı alanı otomatik olarak aktif oluyor ve buraya yazacağınız anahtar kelimeye bağlı olarak Bing üzerinden bir arama sorgusu çalıştırılıyor. Anahtar kelimeyle ilgili web, görsel, video ve haber sonuçları bir sonraki sayfada listeleniyor. Arama sonuçlarının solunda ise yapacağınız paylaşımı hazırlayacağınız özel bir araç bulunuyor. Seçeceğiniz arama sonuçlarının her biri soldaki hazırlama aracına atılıyor, böylelikle içinde farklı bileşenler barındıran ilginç bir yazıyı paylaşıma hazır hâle getiriyorsunuz. Başkalarının paylaşımlarına yorum yaparken göreceğiniz “Riff on this post”, yani “bu yayın üzerinden tekrarla” olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir bağlantı da söz konusu paylaşımın hazırlandığı arama sorgusuna göre sizin bir yayın hazırlamanıza izin veriyor.

Socl fikir olarak ilginç gibi görünüyor, ancak kişiler arasında özel bir etkileşimin kurulması veya Google+’ın çevreleri gibi özel paylaşım gruplarının oluşturulması şu an için eksik gibi görünüyor. Her ne kadar Microsoft’un amacı sosyal ağ ile arama işlevini buluşturmak olsa da, Socl’ın basit etiketleme sistemi de ilgili içeriği bulmak konusunda en kullanışlı sistem değil. Üstelik Bing arama motorunun henüz Türkiye odaklı özel bir versiyonunun bulunmaması, Türkiye için daha isabetli sonuçların bulunamamasına neden olduğu için, Bing üzerinden ilgi çekici sonuçlar bulup Socl üzerinden paylaşılacak kullanışlı yayınlar oluşturmak da şu an için pek olası görünmüyor.

Tabii ki, Socl hâla test aşamasında. İleride bu servisin şu an bulunduğu hâlden daha iyi yere geldiğini görebiliriz. Siz de bu servisi test etmek isterseniz aşağıdaki ilgili bağlantıyı takip ederek Facebook veya Microsoft hesabınızla kayıt yaptırabilir ve denemeye hemen başlayabilirsiniz.

İlgili >> Socl

İLGİLİ HABERLER