Teknoloji

Microsoft’un Android gelirleri 150 milyon dolar ile Windows Phone gelirlerini katlıyor

img_0655Microsoft Windows Phone Mango ile birlikte mobil platformunu daha üst seviyelere çıkarmayı hedefliyor olabilir, ancak görünüşe göre şirketin şu anda mobil alandaki en büyük başarısı Android cihazlarından geliyor. Citi analisti Walter Pritchard rakamları biraz karıştırmış ve HTC’nin ürettiği her Android akıllı telefon için Microsoft’a 5$ ödediğini ortaya çıkarmış.

Asymco’ya göre HTC’nin cihaz satışları 30 milyon civarında seyir izliyor, bu da Microsoft’un kasasına Android’den dolayı 150 milyon dolar girdiği anlamına geliyor. Pritchard bu meblağın Microsoft’un kendi mobil platformu Windows Phone ile birlikte kasasına giren paradan beş kat daha fazla olduğunu iddia ediyor.

Microsoft’un Android’den gelir elde etmesini sağlayan şey ise yazılım devinin 2010 yılında HTC ile ortaklaşa vardığı bir patent kararına dayanıyor. HTC, Android cihazlarında kullandığı, ancak fikri hakları Microsoft’un elinde olan teknolojiler için yazılım devine ödeme yapıyor. Anlaşmanın detayları kamuoyuyla paylaşılmadı. Ancak Pritchard’ın tahminlerine göre Microsoft diğer Android üreticileri tarafından üretilen cihazlardan da cihaz başına 7.50$ ile 12.50$ arasında değişen ücretler alma peşinde.

Analistin tahminine göre Microsoft her bir Windows Phone cihazı için 15$’lık lisans ücreti alıyor. Mevcut durumda 2 milyon lisansın satılmış olduğu göz önünde bulundurulunca, Microsoft’un bu işten 30 milyon dolar gelir elde ettiği görülüyor. Microsoft’un Android’den Windows Phone’a göre daha fazla gelir elde etmesi oldukça ilginç. Tahmin ediyoruz ki, bu durum Microsoft’u bir taraftan rahatsız ederken bir taraftan da sevindiriyordur.

İlgili – Asymco

İLGİLİ HABERLER