Teknoloji

Microsoft Windows RT’yi jailbreak etmeyi başaranları takdir etti

Microsoft’un Windows RT işletim sistemi de jailbreak edilen işletim sistemleri arasına katılmış, bu işletim sisteminin yüklü olduğu ARM tabanlı cihazlarda, ARM işlemcilerde çalışacak şekilde derlenmiş masaüstü uygulamaları çalıştırmak mümkün hâle gelmişti. Microsoft’tan ilk tepki fazla zaman geçmeden geldi; şirket bu olayda emeği geçenleri takdir etti. Bununla birlikte şirket bu jailbreak ile nelerin mümkün olabileceğini araştırmaya, tartışmaya devam ediyor.

microsoft-surface-rt-inceleme-00021

Windows RT üzerinde sadece Office RT, Internet Explorer 10, Windows Gezgini gibi kısıtlı Microsoft uygulamalarının çalıştırılmasına izin veriliyor. Jailbreak ile birlikte bunun alanını genişletmek mümkün oluyor. Ne var ki, söz konusu jailbreak süreci işlemi sisteme yerel erişim, yerel yönetici hakları ve hata ayıklayıcısı gibi unsurları da gerektiren karmaşık bir süreç ve Microsoft da bunun normal bir kullanıcı tarafından gerçekleştirilemeyeceğini veya zor gerçekleştirileceğini biliyor. Bununla birlikte şirket, Windows RT’de jailbreak’i mümkün kılan açığın gelecek sürümlerle kapatılabileceğinin de işaretini verdi.

Microsoft bir çözüm buluncaya kadar elbette ki bu jailbreak işlemi ilgi görecek ve yazılımcılar içinde ARM işlemcilere uygun şekilde derlenmiş masaüstü yazılımlar çıkaran olacaktır. Daha sonra bu iş kedi-fare oyununa dönecek mi, bunu da iyi izlemek gerek. Her ne kadar şu anda jailbreak işlemi bir hayli zorlaşsa da, geçmişte Apple ile korsanlar arasında iOS’in jailbreak edilmesi noktasında bir kovalamaca yaşanmıştı. Korsanlar her seferinde iOS’te başka bir açık bularak işletim sistemini jailbreak etmeyi başarmış, ancak Apple da gelen sürümlerle birlikte bu açıkları kapatıp jailbreak işlemleri için kapıları birer birer kapatmıştı. Benzer bir durum Windows RT için de yaşanır mı, bunu da zamanla göreceğiz.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER