Teknoloji

Microsoft’tan Windows 8’in yatay ve dikey oryantasyonda nasıl çalışacağına dair detaylar – Video

Microsoft, gelecek nesil işletim sistemi Windows 8’in yatay ve dikey ekran oryantasyonlarına dair görünüm optimizasyonlarıyla ilgili detayları Windows 8’e özel blogun üzerinden paylaştı. Şimdiye kadar Windows 8’in sadece yatay oryantasyonda çalışan tabletler üzerindeki görünümünü görme fırsatı bulmuştuk. Ne var ki, ekranın dikey şekilde tutulması durumunda arayüzün nasıl bir hâl alacağına dair bir kanıt ortada yoktu. Microsoft bu konu hakkında kafalarda oluşan soru işaretlerini biraz olsun giderdi.

Microsoft, yapılan bir kullanıcı araştırması sonucunda sık kullanılan bir duruş, tutuş veya oryantasyonun bulunmadığı kanısına varmış. Şirketin ulaştığı sonuca göre insanlar genellikle kendilerini belirli bir zaman için rahat ettirecek pozisyon veya oryantasyonu bulmanın peşinde. Bunu belleyen Microsoft Windows 8’in her iki tür oryantasyonda ergonomik rahatlığı sağlaması, baş parmakların çoğu navigasyon elemanına erişebilmesi için çalışmış.

Windows 8’in klavyesi, dosya seçicisi gibi elemanları her iki görünüm modunda da iyi şekilde erişilebilecek şekilde ayarlanmış. Hem yatay hem de dikey görünüm modları aynı şekilde çalışıyor, bu sayede kullanıcıların alıştıkları yatay görünüm modundan dikey görünüm moduna geçmeleri onlar için ek bir öğrenme zahmeti getirmiyor.

Windows 8 ekibi tablet döndürüldüğünde ekranın da buna kararlı bir şekilde uyum sağlaması, kazara meydana gelebilecek dönüşleri önlenmesi için çalışmalar yapıyor. Bunun için Windows 8 tabletlerinde fiziksel bir oryantasyon kilidinin bulunması düşünülüyor, tıpkı iPad’lerde bulunan ve işlevi bu şekilde ayarlanabilen fiziksel kilit gibi.

Windows 8 ekibinin işletim sistemini 4:3 ve 16:9 gibi farklı ekran formatlarında çalışacak şekilde optimize etmekle de uğraşıyor. Windows 8 uygulamalarının minimum çözünürlüğünün 1024 x 768 olması planlanıyor, böylelikle cihazlar arasında farklılıkların engellenip küçük ekran boyutlarında meydana gelebilecek bozuk arayüz görüntülerinin önleneceği düşünülüyor.

Video: Windows 8’in Yatay ve Dikey Oryantasyona Uygun Şekilde Optimize Edilmesi

İlgili – Building Windows 8 Blog

İLGİLİ HABERLER