Teknoloji

Microsoft’tan Windows 8 Depolama Alanları ile ilgili detaylar

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, geleek nesil masaüstü işletim sistemi Windows 8’deki Depolama Alanları özelliğiyle ilgili detayları paylaştı. Windows Ev Sunucusunda yer alan Sürücü Genişletme konseptini devam ettiren Depolama Alanları sisteme çeşitli boyut ve arayüzlerden oluşan sabit diskleri aynı ortamda gösteriyor.

Sistem RAID kurulumuna benzer bir şekilde çalışıyor, ancak fiziksel sabit sürücüler daha büyük bir depolama havuzu içinde depolanıyor. Bunlar daha sonra alanlara ayrıştırılıyor. Havuz içinde yer alan diskler birbirine uymayan boyutlara ve USB, SATA ve Seri Bağlanmış SCSI gibi arayüz teknolojilerine sahip olabilir. Herhangi bir zamanda yeni diskler eklenebileceği gibi diğerleri de sadece gerektiği zaman açılacak şekilde uyku modunda tutulabilir.

Söz konusu alanlar fiziksel disk gibi işlev gösteren sanal diskler niteliğini taşıyor. Ancak bunlar yedeklemeyi sağlamak adına daha güçlü yetenekleri bünyesine barındırıyor. En az iki farklı fizksel sürücüde tüm verilerin en az iki kopyası depolanıyor. saal alanların kapasiteleri havuz içindeki fiziksel sürücülerin toplam kapasitesiyle uyuşmak zorunda değil. Örneğin, Ev Depolama Alanı başlıklı bir fiziksel sürücünün büyüklüğü sadece 4 TB iken, Belgelerim başlıklı bir alanın büyüklüğü 10 TB olarak ayarlanabilir. İnce ayar yapılarak bir fiziksel disk alanının sadece gereken durumlarda bir alana ayrılması ve o alandaki dosyalar silindiğinde bu ayırtma işleminin sona ermesi sağlanabilir. Bu sayede aynı havuzu kullanan farklı alanlar yaratmak da mümkü olacaktır.

Windows’un Depolama Alanları işlevi bir disk bozulduğunda verinin dayanıklı şekilde kalmasını sağlamanın yanı sıra kolay kullanımıyla da dikkat çekiyor. Kullanıcılar mevcut RAID veya NAS kurulumlarını kullanmaya devam edecek, ancak bu yeni özellik sayesinde herşey Windows dosya sistemine daha fazla entegre olmuş hâle gelecek.

İlgili – ArsTechnica

İLGİLİ HABERLER