Teknoloji

Microsoft’un yeni CEO’su olması beklenen Satya Nadella kimdir?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Steve Ballmer’ın geçtiğimiz yaz emeklilik kararını açıklamasından bu yana yeni CEO’sunu bulmak için arayışını sürdüren Microsoft’un bu hafta içinde yeni CEO’sunun adını duyurması bekleniyor. Geride kalan süreçte Ford CEO’su Alan Mulally, eski Nokia CEO’su Stephen Elop, eski Skype Başkanı Tony Bates ve Qualcomm CEO’su Steve Mollenkopf gibi isimlerin adı gündeme glese de, şirketin tercihini halihazırda Bulut ve Kurumsal gruptan sorumlu başkan yardımcılığını yürüten Satya Nadella’dan yana kullanacağı söyleniyor. Uzun yıllardır Microsoft bünyesinde olan müstakbel CEO Satya Nadella ile ilgili merak edilenleri sizler için sıraladık.

satya-nadella-310114

Eğitimi ve Sun geçmişi

47 yaşındaki Satya Nadella Hindistan’ın Haydarabad şehrinde dünyaya geldi. Ülkesindeki Mangalore Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği eğitimi alan Nadella; ABD’de önce Wisconsin Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri, ardından Chicago Üniversitesi’nde işletme yüksek lisans yaptı. Eğitim hayatının ardından teknoloji ekibinin bir parçası olarak Sun Microsystems bünyesinde çalışmaya başlayan Nadella, 1992 yılında Microsoft’a katıldı. Nadella Microsoft’un internet projelerinde etkin rol alarak şirket içinde hızla yükseldi.

Bing ve bulut

Nadella Microsoft’ta Çevrim İçi Servisler Birimi için Ar-Ge’den sorumlu kıdemli başkan yardımcılığı ve kurumsal birim başkan yardımcılığı görevlerini yürüttü. Bing’in bugünkü konumuna gelmesinde önemli rol oynayan Nadella, arama motoru için Yahoo, reklamverenler ve diğer kuruluşlarla ortaklıklar yapılmasına ciddi katkı sağladı.

Ardından 19 milyar dolarlık Sunucu ve Araçlar biriminin başına geçen Nadella, Microsoft’un bulut dönüşümünü gerçekleştirmesine öncülük etti. Microsoft veri tabanı, Windows sunucu ve yazılımcı araçları ile bulut servislerinin mevcut konumlarına gelmesinde de Nadella’nın büyük rol oynadığını ayrıca belirtmek gerekiyor.

Halihazırda Bulut ve Kurumsal gruptan sorumlu icracı başkan yardımcılığı görevini yürüten Nadella, şirketin programlama platformlarını, yazılımcı araçlarını ve bulut servislerini yönetiyor. Bulut biriminin yıllar içinde Microsoft için öneminin artacağına dikkat çekilirken, Office 365 ile Office yazılımlarının buluta taşınması da bu önemin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. 2011’de bulut servislerinin sorumluluğunu alan Nadella, bulut gelirlerini iki yıl içinde 16.6 milyar dolardan 20.3 milyar dolara taşıdı.

Azalan PC satışlarına paralel olarak Windows satışlarının düşmesi Nadella’nın sorumluluğunda olan ürünlerin şirket için öneminin artmasına neden oldu. Kurumsal ürün ve servislerin cazibesi daha az gibi görünse de, önümüzdeki dönemde Microsoft’un bu ürünlerden elde ettiği gelirlerin yükselmesi bekleniyor.

Neden Nadella?

38 yıllık Microsoft tarihinde şu ana kadar sadece Bill Gates ve Steve Ballmer CEO’luk görevini üstlendi. 22 yıldır Microsoft bünyesinde olan ve hem Gates hem de Ballmer ile birlikte çalışan Nadella, şirketin iç dinamiklerine son derece hakim bir isim olarak göze çarpıyor. Microsoft için büyüyen sektörleri oluşturması ve yönetmesi, ayrıca kamuoyunda rahat ve olumlu bir imaj çizmesi Nadella’nın adının ön plana çıkmasında önemli rol oynuyor.

CEO’luk hakkındaki görüşleri

Paris’te gerçekleşen Le Web konferansında Om Malik’in sorularını yanıtlayan Nadella, adı muhtemel CEO adayları arasında anılırken Microsoft’ta çalışmanın nasıl bir duygu olduğuna dair soruya şu yanıtı verdi: ”Benim açımdan yaptığımız işten dolayı Microsoft’ta olmak için muhteşem bir zaman. Günden güne yaptığım işe daha fazla odaklanıyorum ve daha fazla heyecanlanıyorum.” Nadella Bloomberg’e verdiği bir röpörtajdaysa CEO arayışının sonu ne olursa olsun şirkette kalacağını açıklamıştı.

Daha aktif bir CFO ve yeni yönetim kurulu başkanı

Nadella’nın CEO’luğa atanması durumunda CFO Amy Hood’un şirketteki rolünün biraz daha artması bekleniyor. Barclay Capital’dan Raimo Lenschow’a göre, Nadella ve Hood işbirliği Microsoft’un bir ”cihazlar ve servisler” şirketine dönüşümünü başarılı bir şekilde gerçekleştirebilir ve böylelikle şirketin değerini artırabilir.

Nadella’nın CEO’luğa atanmasıyla birlikte yönetim kurulunun kendisine şirketin kurucusu Bill Gates yerine yeni bir başkan seçebileceği de söylentiler arasında. Gates’in şirkete rehberlik etmeye devam edebileceği belirtilirken, yönetim kurulunun ortaya yeni bir perspektif koymak adına yola farklı bir başkanla devam etmeyi istediği söyleniyor. Gates’in koltuğunu devralacak isim olarak ise yönetim kurulu üyesi John Thompson’ın adı ön plana çıkıyor.

Nadella CEO’luk için doğru seçim mi?

Bu sorunun cevabını şimdiden vermek mümkün değil. Ancak Nadella’yı bekleyen işler doğru seçim olduğunu ispatlama konusunda ciddi bir efor sarfetmesi gerektiğini gösteriyor. Microsoft’u yeniden son sürata çıkarması beklenen yeni CEO’nun Nokia’dan gelen Cihazlar ve Servisler birimini büyütmesi ve Windows Phone’u mobil pazarında söz sahibi yapması, Xbox’ın oturma odalarındaki varlığını genişletmesi, Windows 8 ve Windows 9’u tüketicilere cazip hale getirmek için sürekli yenilemesi, bulut ve kurumsal servisleri büyütmeyi sürdürmesi isteniyor. Şirketin Nadella’nın adını kısa süre içinde resmen duyurması bekleniyor.

İlgili >> Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER