Teknoloji

Microsoft yapay zekâ birimine Apple’dan önemli transfer

microsoft yapay zekâ

Apple‘ın Siri biriminin eski şefi Bill Stasior, Microsoft yapay zekâ birimine katıldı. Apple’da yedi yıl boyunca çalıştıktan sonra geçtiğimiz mayıs ayı itibarıyla şirkete veda eden Stasior, yeni şirketinde kurumsal başkan yardımcısı olarak görev yapacak. Stasior, yeni şirketinde teknoloji şefi Kevin Scott’a bağlı olarak çalışacak.

Stasior’un ayrılığı, Siri’nin mevcut durumundan ziyade Apple’daki yapay zekâ gerçeğinin bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Cupertino merkezli şirket, geçtiğimiz yıl Google’ın eski yapay zekâ ve araştırma şefi John Giannandrea’yı transfer etmişti. Bu transfer Apple’ın yapay zekâ çalışmalarını da değiştirmişti.

Giannandrea’nın transferi, Apple’ın mevcut yapay zekâ çalışmalarının yetersizliğini ve Siri’nin Google Asistan ile Amazon Alexa’nın arkasında kalmasını kabul etmesi şeklinde değerlendirilmişti. Her iPhone’da mevcut olan ve rakiplerinden çok daha önce ortaya çıkan Siri, Apple’ın son kullanıcıya yönelik yapay zekâ pazarında Amazon ve Google’ın gerisinde kalmasını engelleyememişti. Amazon ve Google’ın büyümesinde akıllı ev ürünleri etkili olurken, Apple gizliliğe öncelik vermesi nedeniyle bu pazara girmekte yavaş kalmıştı. Şirket aynı yavaşlığı ilk akıllı hoparlörü HomePod’u piyasaya sürerken de göstermişti.

Geçtiğimiz yaz Apple’a katıldıktan sonra Siri’nin dümenine geçen Giannandrea, bir süre sonra kıdemli başkan yardımcılığına terfi ettirilmişti. Doğrudan CEO Tim Cook’a bağlı hâle gelen Giannandrea, tüm makine öğrenmesi ve yapay zekâ projelerinden sorumlu isim hâline gelmişti. The Information’ın haberine göre, bu durum Stasior’un Siri ekibindeki etkisini azalttı.

Giannandrea’nın gelişinden önce Stasior, yedi yılı aşkın bir süre boyunca Siri biriminin başkan yardımcılığını yürütmüştü. Ancak Stasior’ın üstündeki isim sürekli değişmişti. İlk etapta iOS’in yazılımından sorumlu olan Scott Forstall, ekibin tepedeki patronuydu. Ancak Apple Harita fiyaskosun ardından şirkete veda eden Forstall’ın yerini Eddy Cue aldı. Bir süre sonra Eddy Cue yerini Craig Federighi’ye bıraktı. Giannandrea’nın gelişiyle birlikte her şeyin yoluna gireceği düşünülse de, bu sefer de Stasior açıklanmayan sebeplerden dolayı Apple’a veda etti.

Microsoft da yapay zekâ konusunda Amazon ve Google’ın gerisinde

Stasior’un yeni yuvası olan Microsoft da son kullanıcıya yönelik yapay zekâ çalışmaları konusunda Amazon ve Google’ın gerisinde. Ancak Stasior, burada Microsoft’un dijital asistanı Cortana’dan sorumlu olmayacak. Stasior’un ayrı bir yapay zekâ birimini yöneteceği belirtilirken, bu birimin hangi alanlara yoğunlaşacağı henüz bilinmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER