BilimTeknoloji

Microsoft yanan odundan karbon yakalama planlarını hızlandırıyor

microsoft build

Microsoft, odun yakan enerji santrallerinden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını yakalamaya yönelik tartışmalı planını iki katına çıkarıyor. Yazılım devi İsveç’in başkenti Stockholm’deki bir biyokütle enerji santralinden 3.33 milyon metrik ton karbon emisyonunu yakalamak için enerji şirketi Stockholm Exergi ile bir sözleşme imzaladığını duyurdu.

Söz konusu anlaşmanın potansiyel olarak türünün bugüne kadarki en büyük anlaşması olduğunu belirtmek gerekiyor. Yakalanacak emisyon oranı, akaryakıtla çalışan 790 binden fazla otomobilin yollardan çekilmesiyle engellenecek emisyon oranıyla eşdeğer seviyede.

Anlaşmanın Microsoft’un 2030 yılına kadar şirket olarak ürettiğinden daha fazla gezegeni ısıtan karbondioksiti yakalama ve ardından 2050 yılına kadar kuruluşundan bu yana yaydığı kadar çok karbondioksiti atmosferden çıkarma hedefine ulaşmasına yardımcı olması bekleniyor.

Ancak kamuoyu, odun yakan enerji santrallerinin iklim değişikliğiyle mücadeleye gerçekten yardımcı olup olmadığı veya durumu daha da kötüleştirip iyileştirmediği konusunda hâlâ kararsız. Biyolojik Çeşitlilik Merkezi ve Uluslararası Dünya Dostları gibi önde gelen çevre grupları, stratejiyi “yanlış çözüm” olarak eleştirdi. 2018’de ise yaklaşık 800 bilim insanı, Avrupa Parlamentosu’na biyoenerji için ahşabın kullanımını desteklemeyi bırakmasını isteyen bir mektup imzaladı.

Exergi, Stockholm’de odun peletleri ve orman biyokütlesi olarak da bilinen orman atıklarından elde edilen kalıntılarla çalışan bir enerji santrali işletiyor. Bu yakıt, teorik olarak enerji santralinin odun yakarak saldığı karbondioksit kadar karbondioksiti yakalayacak şekilde yeniden büyüyebilen ağaçlardan geldiğinden, savunucuları bunu karbon nötr bir enerji kaynağı olarak görüyor. Avrupa Komisyonu, Avrupa ve ABD’deki ormansızlaşmayla bağlantılı olmasına rağmen aslında biyokütlenin en büyük yenilenebilir enerji kaynağı olduğunu düşünüyor.

Microsoft ve Stockholm Exergi, enerji santraline karbondioksit emisyonlarının çoğunu atmosfere çıkmadan önce yakalaması beklenen makineler ekleyerek bu fikri bir adım daha ileri taşıyor. İki şirket bunu yaparak, atmosferden bu enerji kaynağının ürettiğinden daha fazla karbondioksit çıkararak negatif emisyon elde edebileceklerine inanıyorlar. Bunun gibi negatif emisyon teknolojileri, karbon kirliliğinin çevresel etkilerini dengelemeye çalışan şirketler arasında popüler hale geldi.

Ancak giderek artan sayıda araştırma, karbon yakalamalı biyoenerji (BECCS) için matematiğin pek de yeterli olmadığını öne sürüyor. Baca emisyonlarından karbondioksiti temizleyen cihazlar karbondioksitin yüzde 100’ünü yakalayamıyor. Ayrıca ormanların temizlenmesinden ve yakıt olarak kullanılmak üzere odunun taşınmasından kaynaklanan ek emisyonlar da var. Bunu akılda tutarak, çeşitli çalışmalar BECCS’nin sonuçta karbon negatif olmadığını ve aslında atmosfere sera gazı kirliliği eklediğini gözler önüne serdi.

Microsoft, Stockholm Exergi ile yapılan anlaşmaya ne kadar harcayacağını açıklamadı. Ancak şirket bu endişeleri daha önce de duymuştu. Geçtiğimiz yıl Danimarka enerji şirketi Ørsted ile, Danimarka’daki odun yakan bir elektrik santralinden 2.76 milyon ton ton karbondioksit elde etmek için başka bir anlaşma daha imzalandı.

Stockholm’de, enerji santralindeki karbon yakalama ekipmanının inşaatının önümüzdeki yıla kadar başlaması planlanmıyor. Eğer Stockholm Exergi diğer anlaşmalardan ve hükümet yardımlarından yeterli ek fon alırsa. Daha sonra, sözleşmede kararlaştırılan 3.33 milyon ton karbondioksitin tamamının azaltılması 10 yıl alacak.

Stockholm Exergi, Microsoft ile yaptığı anlaşmadan memnun

Stockholm Exergi, Microsoft ile yaptığı bu anlaşmayı karbon yakalama teknolojisi için büyük bir onay olarak görüyor. Stockholm Exergi CEO’su Anders Egelrud bir basın açıklamasında, “Bu, projemizin öneminin, kalitesinin ve sürdürülebilirliğinin mümkün olan en güçlü şekilde tanınmasıdır” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER