Teknoloji

Microsoft Xbox Series X ve S için Dolby Vision oyunları test ediyor

microsoft xbox series x ve series s oyun konsolu

Dolby Vision oyunları, Xbox Insider’ın “alfa halkası” olarak nitelendirilen grubunun bir parçası olan test kullanıcıları için Xbox Series X ve S’ye geliyor. Bu HDR formatı, dinamik meta veri desteği gibi yükseltilmiş bir dizi özellik sunuyor. Microsoft, Dolby Vision uyumlu bir TV’de oyun oynarken bu özelliğin oyunlarda “daha parlak vurgular, daha keskin kontrast ve daha canlı renkler” anlamına geldiğini belirtiyor. Ayrıca “hem aydınlık hem de karanlık sahnelerde daha iyi netlik” sunduğunu söylüyor. Konsollar şu anda daha az gelişmiş HDR10 standardı aracılığıyla HDR’yi destekliyor.

Microsoft’un mevcut Xbox neslinin, konsolların piyasaya sürülmesinden önce Dolby’nin HDR standardını destekleyeceğini biliyoruz. Geçtiğimiz eylül ayında Dolby, bunların “oyun için dinamik meta verilerle Dolby Vision HDR formatını destekleyen ilk konsollar” olacağını duyurdu. Bu arada Sony’nin PS5’i şu anda Dolby Vision’ı desteklemiyor.

Microsoft, görüntü kalitesindeki iyileştirmelerin yanı sıra, Dolby Vision desteğinin kullanıcılar için yapılandırılmasının daha kolay olacağını söylüyor. Şirket, “Dolby Vision oyunları, Dolby Vision ile herhangi bir ekrana otomatik olarak eşlenir, her zaman mümkün olan en iyi resmi görürsünüz.” diyor. “Bu, artık resim ayarlarınızı değiştirecek kaydırıcıya gerek olmadığı anlamına geliyor.” Ancak, test uzmanlarının teknolojiden tam olarak yararlanmak için TV’lerinin donanım yazılımını güncellemelerinin gerekebileceğini de dile getiriyor.

Geçtiğimiz mart ayında gerçekleştirilen, söz konusu özelliğin daha önceki bir testinde Forbes, kullanıcıların tüm HDR oyunlarının, yükseltilmiş formatı özel olarak desteklemeleri gerekmeden, Dolby Vision’da çıkış verebileceğini bildirmişti. Ancak, bu özellik resmi olarak yayınlandığında durumun böyle olup olmayacağı tam olarak belli değil. Gerçekleştirilen son duyurunun bir parçası olarak Microsoft, standardından tam olarak yararlanacak oyunlar hakkında yakında daha fazla paylaşımda bulunacağını söyledi.

Dolby Vision standardını destekleyen TV satın alırken dikkat

Özelliğin daha önce gerçekleştirilen ve kapsamı sınırlı tutulan bir testi olumlu karşılanmıştı. Forbes, alfa test uzmanlarının HDR oyunlarında parlaklık, siyah seviyeleri ve renk doygunluğunda iyileştirmeler gördüğünü bildirdi. O zamanlar bu özellik 60Hz ile sınırlı görünüyordu, ancak Forbes daha yakın zamanda Dolby’nin standardın 120Hz’de çalışmasını sağlamak için TV üreticileriyle birlikte çalıştığını bildirdi.

Bu özellikten yararlanabilmek için, TV’nizin Dolby Vision uyumlu olması gerekecektir. Son zamanlarda bu standardı destekleyen 4K TV’lerin sayısı artıyor. Yine de, her zaman dikkatli olun ve teknik özelliklerinizi kontrol edin. Örneğin, dünyanın en büyük TV üreticisi olan Samsung, bu görüntü biçimini desteklemiyor.

Microsoft, test edilen bu özelliğin herkesin kullanımına ne zaman sunulacağına dair bir takvim paylaşmadı. Yalnızca, testi tamamladıktan sonra bunun kullanılabilir olacağını kaydetti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER