Manşetler

Xbox One: Microsoft’un yeni oyun konsolu nihayet tanıtıldı

Aylar süren dedikodu ve spekülasyonların ardından Microsoft’un yeni nesil oyun konsolu nihayet kendisini gösterdi. Şirketin Redmond’daki merkezinde düzenlediği basın toplantısında Xbox One olarak adlandırılan yeni konsol gözler önüne serildi. Microsoft’un “hepsi-bir-arada” nitelendirmesini kullandığı yeni Xbox One görünüş açısından bir set üstü cihazı andırıyor. “Xbox on” olarak adlandırılan yeni bir sistem de bu cihazı açıldığı anda kullanıma hazır bir sisteme dönüştürüyor. Ayrıca konsolda Microsoft’un Windows 8 işletim sisteminin başlangıç ekranına oldukça benzeyen yeni bir ana ana ekran yüklü geliyor.

xbox-one-210513-2

Xbox One’da AMD’nin Jaguar tasarımını temel alan sekiz çekirdekli işlemci, 8 GB RAM ve 500 GB kapasiteli sabit disk bulunuyor. USB 3.0 portları ve HDMI çıkışı, Wi-Fi Direct bağlantı desteği sayesinde yeni oyun kumandası ve diğer cihazlarla kablosuz iletişim imkanı da yeni konsolun sahip olduğu başlıca teknik özellikler arasında yer alıyor. Bunlara ek olarak Microsoft cihaza yuva girişli bir Blu-ray sürücüsü de eklemeyi ihmal etmemiş.

xbox-one-210513-1

Yeni nesil Xbox üç işletim sistemini aynı anda çalıştırma yeteneğini de bünyesinde barındırıyor. PC ve tabletlere özel Windows 8 ve RT’yi konsol tarafında da üçüncü bir versiyon tamamlayacak. Yine Windows tabanlı olduğunu düşündüğümüz bu işletim sistemi temel sistem oalcak ve Skype veya diğer uygulamaların konsol üzerinde çalışmasını sağlayacak. Aynı anda Microsoft Hyper-V’nin kullanımıyla sistem özkaynaklarının önemli bir kısmı “Xbox OS” olarak adlandırılan ve kullanıcı bir oyunu yüklediğinde çalışacak şekilde ayarlanan bir işletim sistemi de kullanılabilecek. Aslında bu oyun işletim sistemi konsolun tüm kullanım ömrü boyunca sabit kalacak bir birim özelliğini taşıyor. Böylelikle oyun geliştiricileri makinenin Windows tarafının ne kadar güncelleştirildiğiyle ilgilenmeksizin bu konsol için oyunlarını geliştirmeye devam edebilecek. Son olarak üçüncü bir işletim sistemi de bu iki sistem arasında haberci gibi çalışacak, iki tarafın da birbiriyle konuşmalarını sağlayacak.

xbox-one-baslangic-ekrani-210513

Xbox One’ın sahip olduğu başlangıç ekranı da Windows’un kutucuklu tarzını yansıtıyor. Sesli komutla açılabilen konsol başladığında kullanıcıları karşılayan bu başlangıç ekranında çeşitli sekmelerin bulunduğu dikkat çekiyor. “Trending” başlıklı sekme Xbox Live ağı üzerindeki arkadaşlar arasında popüler olan içerikleri ve başlıkları gösterirken, “My Pins” adlı bir sekme de ana ekranda bir kutucuk olmaktan çıkıp kendi sekmesini kazandı.

Xbox One’da “Snap Mode” olarak adlandırılan özel bir çoklu görev arayüzü de bulunacak. Çok bilinen bir Windows 8 özelliğinin Xbox versiyonu olarak nitelendirebileceğimiz bu özellik sayesinde farklı uygulamalar TV ekranının kenarlarına tutturulabilecek. Böylelikle oyuncular bir yandan oyun oynarken bir yandan da Xbox uygulamalarını kullanabilecek, Internet Explorer aracılığıyla sörf yapabilecek veya TV izleyebilecek.

İlgili >> The Verge, Engadget

[Görsel – The Verge, Engadget]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER