Teknoloji

Microsoft Xbox One uygulamalarının zincirlerini kırmaya hazırlanıyor

xbox-one-beyaz-120814

Microsoft, önümüzdeki yaz Xbox One uygulama platformunda büyük bir açılım yapmak için kolları sıvadı. Oyun konsolunda universal uygulamaların ne zaman çalışmaya başlayacağı konusunda sürekli olarak sessizliğini koruyan Microsoft’un 2015 sona ermeden Xbox One’ın kapılarını daha fazla uygulamaya açması öngörülüyor. Şirketin bu konudaki detaylı planlarını nisan ayında gerçekleşecek Build konferansında açıklaması ve son kullanıcıya satılan Xbox One’ların da bir geliştirici kitine dönüşmesine izin vermesi bekleniyor.

Microsoft’un mayıs ayında herkese açık olarak yayınlayacağı Yazılım Geliştirme Kiti de yazılımcılara uygulamalarını yaz mevsimi döneminde hazırlama imkanı verecek. Şirket halihazırda sadece küçük bir yazılımcı grubuna Xbox One uygulaması geliştirme izni verse de, yeni dönemde bu iznin kapsamı genişleyecek. Yazılımcılar diledikleri takdirde uygulamalarının beta versiyonlarıyla herkese açık testler gerçekleştirebilecek. Microsoft’un Xbox One uygulamalarında yapacağı bir diğer değişiklik ise arka planda çalışma yeteneği olacak. Böylelikle Xbox One üzerinde oyun oynarken dileyenler kendi müziklerini dinleyebilecek.

Kinect’in Xbox One için uygulama gelişiminde rolünün ne olacağı ise belirsizliğini koruyor. Microsoft yazılımcılara Kinect’e erişim izni vermiş olsa da, bazı yazılımcılar ortaya çıkan performansı hayal kırıklığı olarak tanımlıyor. Microsoft’un Kinect’i evrensel uygulamalarla nasıl destekleyeceği henüz bilinmiyor.

Microsoft önümüzdeki kasım ayında universal uygulamalara geçiş yapmayı planlıyor. Mevcut Xbox One uygulamaları ise bu geçişten sonra da faaliyetlerini sürdürecekler. Bu yıl içinde Xbox’a gelecek olan Windows 10 da yeni universal uygulamaları destekleyecek. Xbox One uygulamaları için mağaza ve onay politikalarını da değiştiren Microsoft, süreci Windows Mağaza için uyguladığı sürece benzer bir hâle getiriyor. Böylelikle önümüzdeki kasım ayından itibaren Xbox One uygulamalarının sayısının artması planlanıyor.

İLGİLİ HABERLER