Teknoloji

Microsoft ilk Xbox One konsolunun satışını bırakıyor

microsoft xbox oneMicrosoft bundan böyle ABD’de birinci nesil Xbox One satışlarını bıraktığını açıkladı. Yazılım devi bu ülkede faaliyet gösteren online mağazasında şu anda sadece Xbox One S ve Xbox One X çeşitlerini listeliyor. Bu arada orijinal Xbox One modelinin sadece yenilenmiş modelleri 199 dolarlık fiyat etiketiyle satılıyor.

Kotaku UK, orijinal Xbox One oyun konsolunun ABD’de mağazasından kalkmasının yanı sıra, Birleşik Krallık mağazasında da bu konsolun tükendiği şeklinde ibarenin yer aldığını belirtiyor. Xbox’ın Türkiye web sitesine baktığımızda Xbox One konsol listelenmeye devam ediyor. Bu site üzerinden doğrudan satış yapılmazken, konsolun satın alınabileceği perakende mağazalarına bağlantılar veriliyor. Yurt dışında alınan bu karar zamanla Türkiye’ye de yansıyacak, 2013’te çıkan birinci nesil Xbox One konsolunun satışı tamamen durdurulacaktır.

Bir video kaset cihazını andıran görünüme sahip olan birinci nesil Xbox One, yaklaşık dört yıl kadar önce, Sony PlayStation 4 ile aynı zamanlarda çıkarılmıştı. Microsoft’un oyun konsolunu Sony’ninkinden biraz daha pahalı yapması ve Xbox One konusunda net bir mesaj verememesi nedeniyle konsol savaşlarının ilk aşamasında Sony avantaj sağlamıştı. Microsoft ise, konsolun ilk kez piyasaya çıkarılmasından altı ay sonra Kinect sensörünü Xbox One paketinden çıkararak fiyat farkını azaltma yoluna gitmişti. Xbox One satış hızı bakımından PS4’ü yakalamakta zorlansa da, Microsoft oyunlar ve daha iyi donanıma odaklanma yoluna gitmişti.

xbox one s

Microsoft geçen yıl inceltilmiş tasarımlı Xbox One S oyun konsolunu çıkarmıştı. Ayrıca Xbox 360 konsolun üretimini de sonlandırmıştı. Daha küçük boyutlu konsol, orijinal konsolun tasarımından sonra beğeniyle karşılanmıştı. Ayrıca 4K Blu-ray disk desteği ve Netflix, Amazon Video gibi multimedya servisleri eklenmişti. Microsoft şimdi Xbox One S’i giriş seviyesi oyun konsolu olarak konumlandırıyor. İleri seviyede Xbox tutkunları için ise Xbox One X geliyor.

Microsoft geçen hafta sonunda özel üretim Xbox One X için yurt dışında ön siparişleri açmıştı. Ayrıca Türkiye fiyatı da belli olmuştu. Microsoft, Xbox One X’in ön sipariş döneminde en hızlı satan Xbox konsolu olduğunu açıkladı. Bunun ne oranda doğru olduğundan emin olmak zor, çünkü şirket, rekor kıran satışlarla ilgili rakamları açıklamadı. Bununla birlikte Microsoft’un Xbox One X Project Scorpio ürünlerini Amazon’da 25 dakikada tüketmeyi başardığı biliniyor. Ayrıca Xbox One X’in özel üretim konsolları da şimdiye kadar çıkan herhangi bir Xbox konsolunun ilk beş gün içinde eriştiği ön sipariş rakamından daha yüksek rakamlara ulaştı.

Microsoft’un Xbox One X’in standart modeli için ön siparişi gelecek ay açması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER