Teknoloji

Microsoft Xbox One için “güncellenmiş model” sunabilir

microsoft xbox oneSony’nin PlayStation 4’ün “güncellenmiş” bir versiyonunu sunmaya hazırlandığına dair haberler, son zamanlarda sıklıkla gündeme geliyor. Bugüne kadar “PS4.5” olarak adlandırılan konsolun şirket içinde “Neo” kod adıyla anıldığı ve kullanıcılara gelişmiş işlemci, grafik işlemcisi ve daha fazla bant genişliği belleği sunacağı iddiası ortaya atılmıştı. Sony’nin konsol planlarının bu kadar konuşulduğu bir ortamda, Japon şirketin söz konusu pazardaki en büyük rakibi Microsoft’un da benzer bir hazırlık içinde olup olmadığı sorusu akıllara geliyor. Şirketin Xbox’tan sorumlu yöneticisi Phil Spencer, şirketin şu an için “Xbox 1.5” olarak nitelenebilecek bir model sunmaya niyetli olmadığına dair ipuçları verdi. (Bu noktada “One” kelimesinin İngilizcede “bir” anlamına geldiğini belirtmekte fayda var.)

Gameinformer ile bir yuvarlak masa toplantısında bir araya gelen Spencer, “Xbox 1.5 fikrine pek sıcak bakmıyorum. Eğer ilerleyeceksek, büyük rakamlarla ilerlemeyi tercih ederim.” sözlerini kullandı. Spencer, eğer bir güncelleme gerçekleştireceklerse ortaya kullanıcılar açısından sağlam bir değişim koymayı istediğini dile getirdi. Söz konusu sağlam değişim, sanal gerçeklik desteğiyle, Microsoft’un yeni artırılmış gerçeklik başlığı HoloLens ile ve donanımsal anlamda yapılacak iyileştirmelerle bağlantılı olabilir.

Spencer’ın yorumları, Microsoft Xbox One için “güncellenmiş model” beklentisini ortadan kaldıracak cinsten olsa da, sürecin işleyişi farklı bir doğrultuda gelişebilir. “Ekim” rumuzlu bir NeoGAF forumu üyesi tarafından ortaya çıkarılan ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC) belgeleri, Microsoft’un yeni bir model numarası eşliğinde yeni bir Xbox One yongasını test ettiğini gösteriyor. Xbox One ve türevi cihazları piyasaya çıkmalarından önce onaylayan FCC, genellikle cihazların fotoğraflarının resmi duyuru öncesinde görülmesini de sağlıyor. Bahsi geçen Xbox One versiyonu için ortada henüz bir fotoğraf bulunmuyor. Diğer detaylar ise Microsoft ve FCC arasındaki gizlilik anlaşması çerçevesinde saklanıyor. Detayların gizliliğine ilişkin anlaşmanın 25 Haziran itibarıyla sona ereceği görülüyor. Bu tarih, Microsoft’un E3 kapsamında 13 Haziran itibarıyla gerçekleştireceği etkinliğin 12 gün sonrasına tekabül ediyor. Gizlilik anlaşmalarına FCC kadar riayet etmeyen Brezilyalı onay kurumu Anatel ise yeni Xbox One yongasına ait bir fotoğrafı ortaya çıkardı.

Microsoft Xbox One ile ilgili gelecek planlarını yakından takip eden kaynaklar, şirketin çeşitli prototip cihazları test ettiğini belirtiyor. Bazı prototiplerde iyileştirilmiş donanım unsurlarının kullanıldığı da gelen haberler arasında yer alıyor. Microsoft’un “güncellenmiş Xbox One” konusundaki kararı henüz tam olarak bilinmiyor, ancak Phil Spencer’ın daha önce “Nesil içinde donanım iyileştirmeleri” konusunda işaretler verdiğini unutmamak gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER