Teknoloji

Microsoft Windows gelirlerindeki düşüşü yine bulut gelirleriyle telafi etti

microsoft yapay zekâ

Microsoft, 2023 mali yılının dördüncü çeyreğine ait finans raporuna paylaştı. Şirket dördüncü çeyrekte 56.2 milyar dolar gelir ve 20.1 milyar dolar kâr açıkladı. Gelir yüzde 8, kâr ise yüzde 20 oranında arttı. Tahmin edildiği gibi, Windows ve cihaz gelirleri düşerken, Xbox gelirleri en azından içerik tarafında biraz toparlandı. Zararı asıl kapatan ise bulut, Office ve sunucu birimlerindeki gelirler oldu.

2023 mali yılının Windows ve cihazlardan elde edilen gelirler konusunda 2022’nin gerisinde kaldığını belirtmek gerekiyor. Şirketin Windows PC üreticilerinden elde ettiği gelir mali yıl genelinde belirgin şekilde düştü. Yazılım devi dört çeyrek üst üste gelir kaybı yaşadı. Dördüncü çeyrekte PC üreticilerden elde edilen gelir bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12 oranında düşerken, şirket bunun PC pazarındaki talep azlığından kaynaklandığının altını çizdi.

Dizüstü bilgisayar ve PC satışlarının düşmesi, Microsoft’un cihaz gelirlerini de etkiledi. Şirketin Cihazlar biriminin çatısı altında HoloLens, PC aksesuarları ve Surface serisi ürünler bulunuyor. Genel cihaz geliri dördüncü çeyrekte yüzde 20 oranında azalırken; şirketin finans şefi Amy Hood, önümüzdeki çeyreğin daha kötü olacağı konusunda şimdiden uyarıda bulundu.

Microsoft, 2024 mali yılının ilk çeyreğinde cihaz gelirlerinin “yüzde 30’lar civarında” düşmesini öngörüyor. Şirket bunun daha yüksek kâr marjı olan ürünlere odaklanılması sayesinde mümkün olacağının altını çiziyor.

Xbox konsollar şirketin diğer cihazlarından farklı bir ekip tarafından yönetiliyor. Xbox donanım geliri dördüncü çeyrekte yüzde 13 oranında düşerken, içerik ve servis gelirlerinde yüzde 5 oranında artış kaydedildi. Oyun biriminin genel geliri ise yüzde 1 oranında arttı. Servis gelirlerindeki artış, Xbox Game Pass abone sayısının yıllık bazda arttığını gösteriyor. Ancak Microsoft’un abone sayıları için paylaşım yapmadığı için bu konuda kesin sayılar vermek mümkün olmuyor. Bu noktada içerik ve servis gelirlerindeki artışın da şirketin beklentisinin altında kaldığını belirtmekte fayda var.

Bulut gelirleri Microsoft’u sırtlanmaya devam ediyor

Bulut gelirleri Microsoft’un itici gücü olmaya 2023 mali yılının son çeyreğinde de devam etti. Şirketin Microsoft 365 Bireysel abone sayısı 65.4 milyondan 67 milyona çıktı. Şirketin bu servis için geçtiğimiz aylarda daha uygun fiyatlı Temel paketi sunmasının da bu artışta rol oynadığı söylenebilir.

Office ticari ürünleri ve bulut servislerinin gelirleri ise yıllık bazda yüzde 12 oranında arttı. Burada Office 365 Ticari paket gelirinin yüzde 15 oranında yükselmesi önemli bir rol oynamış gibi görünüyor. Burada Azure ve diğer bulut servislerinin gelirlerinin yüzde 26 oranında artmış olması göze çarparken; mali yıl genelindeki bulut gelirlerinin 110 milyar doları bulması ve bunun yarısından fazlasının Azure tarafından getirilmesi de ayrıca dikkat çekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER