Manşetler

Microsoft Windows, cihaz ve Xbox gelirlerindeki düşüşü yine Office, bulut ve sunucu ürünleriyle telafi etti

microsoft copilot ai

Microsoft 2023 mali yılının üçüncü çeyreğine ait finans raporunu yayınladı. Şirket bu dönemi 52.9 milyar dolar gelirle tamamladı. Net gelir ise 18.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Gelirde yüzde 7, net gelirde ise yüzde 9 oranında artış kaydedildi. Geride kalan çeyrekte Windows, cihaz ve Xbox gelirlerinde düşüş yaşanırken; bu düşüşü bulut, Office ve sunucu birimlerinin gelirleri telafi etti.

Mali yılın ikinci çeyreği Microsoft açısından Windows ve cihazlar gelirlerini düşününce pek iyi geçmemişti. Bu tablo üçüncü çeyrekte de değişmedi. PC üreticilerinin Windows’u bilgisayarlara yerleştirmek için şirkete ödedikleri para yüzde 28 oranında azaldı.

PC pazarının yılın geri kalanı için de pek iyi geçmediğini belirtmek gerekiyor. Hem IDC’nin hem de Canalys’in verileri, PC ve dizüstü bilgisayar satışlarının yıllık bazda yüzde 30 oranında gerilediğini gösteriyor. PC endüstrisindeki bu duruma ek olarak, Microsoft’un cihaz gelirlerinde de bir düşüş söz konusu. Şirketin cihaz gelirleri de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında azaldı.

Sonuçları değerlendiren şirketin finans şefi Amy Hood; gelir kaybına rağmen, PC talebinin beklenenden biraz daha iyi olduğunu dile getirdi. Hood, özellikle ticari kullanıma yönelik talebin bekleneni geçtiğinin altını geçti. Yazılım devinin finans şefi, 2023 mali yılının dördüncü çeyreğinde de benzer bir tablo öngördüklerini sözlerine ekledi.

Cihaz gelirlerinin Xbox gelirlerini kapsamadığını da bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Ancak şirketin Xbox konsol satışlarından elde ettiği gelirde de yine yüzde 30 oranında bir kayıp yaşandı. İçerik ve servis gelirleri ise Xbox Game Pass sayesinde yüzde 3 oranında bir artış kaydedildi. Oyun gelirlerinin genelinde ise yüzde 4 oranında bir kayıp söz konusu.

Microsoft 2022’nin son üç ayını kapsayan dönemde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla daha az sayıda Xbox Series X ve S satmıştı. Görünen o ki, bu trend 2023’ün ilk ayında da devam etti. Yazılım devi, yeni nesil konsollarının 2020’deki çıkışından bu yana en düşük Xbox donanım gelirini açıkladı. Burada satışları artıracak Xbox’a özel oyunların 2022’de yayınlanmamasının da etkili olduğunu belirtmek gerekiyor.

Microsoft Xbox gelirlerinde kendisini sevindirecek bir şey buldu

Yine de, şirket Xbox konusunda kendisini sevindirecek bir şey bulmuş gibi görünüyor. CEO Satya Nadella, Xbox’ın aylık aktif kullanıcı ve cihaz sayılarında rekor kırdığını belirtti. Abonelik gelirlerinin neredeyse 1 milyar doları bulduğu belirtilirken; oyun gelirlerindeki artışın 2023 mali yılının son çeyreğinde de süreceği ifade edildi.

Şirket Xbox Game Pass’in abone sayısı konusunda hâlâ kesin rakamlar vermiyor. Son olarak 2022’nin ocak ayında servisin abone sayısının 25 milyon olduğu açıklanmıştı. Microsoft’un oyun CEO’su Phil Spencer, geçtiğimiz ekim ayında Game Pass’in konsol tarafındaki büyümesinin yavaşladığını ve bu nedenle PC tarafına odaklandıklarını dile getirmişti.

Xbox, cihazlar ve Windows gelirlerindeki düşüş bu üç birimin de bağlı olduğu “More Computing” (Daha Fazla Bilgi İşlem) isimli iş kolunun gelirinin bir önceki yıla kıyasla yüzde 9 oranında gerilediği ve 13.3 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtildi.

Microsoft’un kayıplarını yine Office, bulut ve sunucu ürünlerinden elde ettiği gelirler telafi etti. Sunucu ürünleri ve bulut servisleri gelirleri yüzde 17, Azure gelirleri ise yüzde 27 oranında arttı. Yazılım devinden yapılan açıklamada, Microsoft 365’in abone sayısının ise yüzde 12 oranında arttığı ve 65.4 milyona ulaştığı belirtildi.

Office ticari ürünlerinin ve bulut servislerinin gelirlerindeki artış oranı yüzde 13 oldu. Office 365’in ticari gelirlerindeki artış ise yüzde 14 oranında gerçekleşti. LinkedIn’deki oturumlar yüzde 15 oranında, sosyal ağın gelirleri ise yüzde 8 oranında arttı. Microsoft Teams’in aylık kullanıcı sayısı ise 300 milyonu buldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER