Teknoloji

Microsoft Windows Phone’da Kinect kontrollerini kullanabilir

Microsoft gelecekteki gözde Windows Phone cihazlarına Kinect benzeri özellikler yerleştirmeye çalışıyor. ”McLaren” kod adıyla anılan ve bu yılın içinde ABD’deki mobil operatörlerle işbirliği içinde piyasaya sürülmesi beklenen bir modelde oyun ve uygulamalarla ekrana dokunmadan, sadece parmağı ekran üzerinde dolaştırarak etkileşime geçmek mümkün olacak. Microsoft’un konuya dair planlarını yakından takip eden kaynaklar tarafından The Verge sitesine verilen bilgiye göre, Nokia tarafından geliştirilen bu teknoloji ”3D Touch” ve ”Real Motion” adlarıyla anılıyor. Nokia McLaren’ın varlığından önce sızıntılarındaki isabet oranıyla tanınan evleaks bahsetmiş ve cihazın Lumia 1020’nin takipçisi olacağını belirtmişti.

nokia-lumia-1020-inceleme-00020

McLaren üzerinde bulunan çeşitli sensörler sayesinde 3D Touch sisteminin önünü açacak. Microsoft’un bu yeni sistemi desteklemeleri için popüler oyun ve uygulama geliştiricilerinin kapısını çaldığı ifade edilirken, yeni sistemin, en azından ilk aşamada, Samsung ve HTC gibi Windows Phone üreticilerine açılmayacağı söyleniyor. McLaren’da telefonu kulağa doğru götürerek aramayı cevaplama, telefonu masanın üzerine koyarak hoparlörü aktive etme ve telefonu cebe koyarak aramayı sonlandırma gibi özellikler de bulunacak. 3D Touch destekli cihazlarda bulunan sensörler sayesinde cihaz elde tutulduğunda veya vücudun üzerinde tutulduğu zaman otomatik olarak sessiz moda geçecek, gelen bildirimlerse ekranın önünde bir el sallama hareketi yaparak göz ardı edilebilecek.

Microsoft’un yatakta yatarken ekranın dönmesini istemeyenleri de düşündüğü ve bunun için bir sensör kullanacağı da gelen haberler arasında. Telefonun yan kısmının da işletim sistemiyle etkileşim içinde olacağı ve bu alanda parmakları hareket ettirerek kamerada yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapılabileceği söyleniyor. Microsoft’un bu projesinin temelindeyse telefonları butonlardan kurtarma ve basitleştirme isteği yatıyor.

Microsoft’un 3D Touch’ı ilk olarak Windows Phone 8.1 ve Nokia ”Goldfinger” akıllı telefonla birlikte sunması bekleniyordu. Ancak son gelişmeler ışığında Microsoft’un 3D Touch’ın çıkışını yıl içinde yayınlanacak planlı bir güncellemeye ertelediği düşünülüyor. Goldfinger halen mevcut olsa da, cihazın temel fonksiyonu yazılımcıları değişikliklere ve McLaren’in çıkışına hazırlamak oldu.

3D Touch deneyiminin dikkat çekici bir diğer noktasıysa Windows Phone arayüzüne çeşitli değişiklikler getirmesi. WPCentral’da yer alan habere göre, 3D Touch’ta kullanıcılar parmaklarını bir Canlı Kare üzerinde gezdirip havada bir dokunma hareketi yaptıkları zaman ortaya söz konusu uygulamayla bağlantılı daha küçük Kareler çıkacak. Örneğin Facebook karesinin içinde bir mesajlaşma ve bir telefon karesi görmek mümkün olabilecek.

İlgili >> The Verge, WPCentral

İLGİLİ HABERLER