Teknoloji

Microsoft Windows Phone desteğini resmen sonlandırdı

microsoft windows phoneWindows Phone devri sonunda resmen kapandı. Microsoft Windows Phone 8.1 desteğini üç yıldan biraz fazla bir sürenin sonunda sonlandırdı. Windows Phone 8.1, 2014’ün nisan ayında yayınlanmıştı.

Bundan böyle Windows Phone 8.1 yüklü cihazlar yazılım güncellemesi veya teknik destek almayacak. Bu durum, Microsoft’un mobil alanındaki hedeflerinden vazgeçtiği anlamına gelmiyor. Ancak şirketin önceliklerindeki değişimi gösteren uzun ve biraz da üzücü bir hikayenin bittiğini gösteriyor.

Windows Phone 7, 2010’da Microsoft’un iPhone ve Android’e cevabı olarak ortaya çıkmıştı. Şirket böylelikle kurumsal dünyaya hitap etmek yerine tamamen bireysel kullanıcılara yönelik bir mobil platform inşa edebileceğini göstermeyi amaçlamıştı. Kare tabanlı ana ekran ve diğer arayüz unsurları da göze oldukça hoş gelmişti. Ancak işletim sistemini taşıyan cihazlar ve özelliklerdeki eksiklikler, platformun kaderini belirledi. Windows Phone 7, bazı noktalarda öne çıkmasına rağmen, Apple ve Google’ın mobil platformlarının arkasında kaldı.

Windows Phone 8 ise oldukça büyük bir güncellemeydi. Windows Phone 7 yüklü hiçbir cihaz Windows Phone 8’i çalıştıramadı. Milyonlarca kişinin çok da eskimeyen telefonlarını değiştirmek zorunda kalması, Microsoft’un büyük emeklerle oluşturduğu “iyi niyetli” imajına darbe vurdu. Windows Phone 8.1 ile Microsoft sonunda iOS ve Android’e daha güçlü bir cevap vermeyi başardı. Ancak yazılım devi, yoğun çabalarına rağmen, popüler uygulamaları platforma çekemedi.

Bu süreçte Microsoft ve Nokia arasındaki “talihsiz” işbirliğini de unutmamak gerekiyor. Söz konusu macera, Microsoft’un Nokia’nın cihaz birimini satın almasıyla sonuçlanmıştı. Bu işbirliğinin “cennette yapılan bir izdivaç” olduğu düşünülmüştü. Ancak işler beklenildiği gibi gitmemiş, ortaya diğer üreticilerin Nokia’nın gölgesinde kaldığı orantısız bir pazar çıkmıştı.

Microsoft Windows Phone yerini Windows 10 Mobile’a bırakıyor

Microsoft’un Windows 10 Mobile’a yol açmak için Windows Phone’dan vazgeçmesi pek çok şeyi söylüyor. Odak noktasını Windows satışlarından uygulama ve servislere çeviren şirket, Windows 10 Mobile’ı da PC deneyiminin bir eklentisi olarak konumlandırmayı seçti. Eski Nokia çalışanlarının işten çıkarılmasının sürdürülmesi de mobildeki küçülmenin göstergelerinden biri olarak nitelendi. Lumia 1020 gibi sıra dışı cihazlarla pek çok sıcak anı üreten Windows Phone, genel olarak Microsoft adına kaçmış bir fırsatı sembolize ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER