Teknoloji

Microsoft Windows Phone 8 ve Windows RT için lisans ücreti almayabilir

Microsoft işletim stratejisinde bir değişiklik yapmaya hazırlanıyor gibi görünüyor. Bunun sonucunda şirketin Google ile aynı çizgiye gelebileceğini söyleyebiliriz. The Verge sitesinin haberine göre, Windows Phone ve Windows RT cihaz üreticilerine ücretsiz olarak sunulacak, lisans ücretlerinin sıfırlanmasının yaratacağı gelir boşluğu reklamlar ve abonelik gelirleriyle kapatılacak.

Nokia-Lumia-925-inceleme-00015

Bu iddia Microsoft’un işletim sistemlerinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Terry Myerson’a dayanıyor, yöneticinin ücretsiz lisanslama fikrini ciddi şekilde değerlendirdiklerine dair sözleri aktarılıyor. Aslına bakarsanız, Microsoft’un bu stratejiyi uygulaması çok fazla gelir kaybı yaratmaz gibi görünüyor. Ne de olsa, Windows Phone cihazlarının büyük bir bölümü Nokia tarafından üretiliyor, son araştırmalar Finlandiyalı şirketin yüzde 80’den fazla pazar payına sahip olduğunu gösteriyor. Microsoft’un Nokia’nın cihazlar ve servisler birimini satın almasıyla birlikte bu büyük dilim de Microsoft çatısı altına girecek. Bu durum zaten Windows Phone lisans ücretlerinde büyük bir azalmaya doğrudan sebep olacak.

Microsoft bu kaybı azaltmak için abonelik ve reklam hizmetlerinden alacağı geliri artırmayı hedefliyor. Ancak bunun için sadece kendi üreteceği cihazlar yeterli olmayabilir, Google gibi ekosistemi geliştirmek gerekiyor. Bu noktada da lisans ücretlerinin sıfıra indirilmesi en akılcı özüm gibi görünüyor. Windows Phone’a ayağı alışan kullanıcılara Skype, Office, SkyDrive veya başka ürün ve hizmetlere dair teklifler sunularak bunlar önemli gelir kalemlerine dönüştürülebilir. Ayrıca Bing arama sonuçlarında, Windows 8 veya Windows Phone 8 uygulamalarında daha fazla reklam gösterimi de Windows Phone ve Wİndows RT’den elde edilecek geliri artırabilir.

Aslında bu son haberlerin geçmişi biraz eskiye dayanıyor. HTC ile Microsoft arasında bazı HTC Android cihazlarını Windows Phone işletim sistemiyle sunma, buna karşılık HTC’nin Microsoft’a lisans ücreti ödememesi veya çok düşük ücret ödemesi gibi pazarlıkların yürütüldüğü haberleri gelmişti.

Microsoft’un Nokia gibi Windows Phone pazarının yüzde 80’ine hakim bir şirketi alarak kendi kurduğu mobil platform üzerinde Apple gibi bir hakimiyet kuracağı tahmin edilmişti. Ancak lisans ücreti almamak gibi bir hamle daha fazla üreticinin Windows Phone ile ilgilenmesini sağlayabilir, bu da Apple’ınkine benzer bir konumda uzaklaşmak anlamına gelir. Aslında bu strateji Microsoft’u Apple ile Google’ın arasında bir yerlere oturtur. İşletim sisteminin destekleyeceği donanımlar üzerinde kontrolü bırakmayacak olan Microsoft, herhangi bir lisans ücreti almayarak kendisi dışındaki üreticilerin de platforma dahil olmasını kolaylaştıracaktır.

Windows RT içinse lisans ücretinin sıfırlanması herhangi bir gelir kaybına yol açmayacaktır. Çünkü Nokia ve Microsoft dışında Windows RT tablet üreten kalmadı, diğer üreticiler Windows 8.1’e yöneldi. Lisans ücretinin alınmaması üreticilerin tekrar Windows RT’ye ilgi duymalarında önemli bir etken oluşturabilir.

İlgili >> The Verge

İLGİLİ HABERLER